Κορονοϊός: Τα απαγορευτικά μέτρα για την επόμενη εβδομάδα

EUROKINISSI

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα. 

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.  

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, και για τους εξωτερικούς χώρους ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. 

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Επιτρέπεται η εφάπαξ μετακίνηση προς τον τόπο κατοικίας.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται μόνο από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο με συγκεκριμένο λόγο και συνολικό χρόνο της μετακίνησης κάτω από 48 ώρες. Επιτρέπεται επίσης για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 

Για μετάβαση σε κηδεία απαιτείται η επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής. 

Η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες για τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα

Επαναλειτουργούν από αύριο, Σάββατο, τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά καθώς και τα κέντρα αισθητικής

Παράλληλα, από αύριο το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη θα λειτουργεί και με τη μέθοδο του click in shop. Η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή SMS στο 13032.  

Στο «βαθύ κόκκινο» Καβάλα Ρέθυμνο και ο Δήμος Κισσάμου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,  η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το  επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι περιοχές: Η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Ερέτριας, Βέροιας, Λαμίας και Ρόδου. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...