Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα από 1η ιουλίου

Πηγή: Eurokinissi

Άλλα 168 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα κρονοϊού ανακοινώθηκαν χτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την αρχή της επιδημίας στα 8.987 και αυτών που έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν «άνοιξε» ο τουρισμός στα 4.655.

Όμως, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που έχει αφήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τους εργαζόμενους να στριμώχνονται υποχρεωτικά στα μέσα μεταφοράς και να είναι εκτεθειμένοι στους χώρους δουλειάς και ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία με μοναδικό μέτρο την χρήση μάσκας, ισχυρίζεται προκλητικά ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό είπε χτες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο οι υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε ότι «το σύστημα Υγείας ενισχύθηκε (…) «τόσο  σε υλικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους». Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία για προσλήψεις, επειδή τις προηγούμενες ημέρες άλλους αριθμούς έλεγε ο ίδιος (6.000) και άλλους ο υπουργός Υγείας (6.500 την περασμένη βδομάδα και 6.150 χτες στη Βουλή). Πάντως οι προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν σε συμβασιούχους, με ημερομηνία λήξης και δεν καλύπτουν πάνω από το 20% των κενών θέσεων. Όσο για την ενίσχυση με «υλικούς πόρους» αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτός ο στόχος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη 1.200 κλινών ΜΕΘ στο τέλος του χρόνου, αντιστοιχεί μόνο στο 30% αυτών που πρέπει να διαθέτει η χώρα με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά τα άλλα ο Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» και επιχείρησε για άλλη μια φορά να κρύψει ότι η βασική αιτία για την έξαρση των κρουσμάτων είναι η πολιτική της κυβέρνησης που «άνοιξε» τον τουρισμό με βάση τις επιθυμίες των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών μεταφορέων, των tour operators και των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και όσων ταξιδεύουν και πάνε διακοπές.

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η εξάπλωση της επιδημίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη Νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέχρι χτες περισσότεροι από 23,8 εκατ. άνθρωποι είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και πάνω από 817.000 είχαν πεθάνει.

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε χτες ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα.

Υπό αξιολόγηση 170 υποψήφια εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια.

Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές, δηλαδή σε δοκιμές σε ζώα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες και να διαπιστωθεί η ικανότητα του εμβολίου να εγείρει ανοσιακή απόκριση και μνήμη.

Τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1, δηλαδή μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μικρό αριθμό υγιών εθελοντών για να διαπιστωθεί η ασφάλεια στους ανθρώπους και να κατανοηθούν βασικοί μηχανισμοί επαγωγής ανοσιακής μνήμης.

Τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ πλέον προσδιορίζεται και το βέλτιστο δοσολογικό επίπεδο.

Επτά εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και επιβεβαιώσουν τις μελέτες φάσης 2, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Προς το παρόν, κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.

Τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Τέλος, η AstraZeneca ανακοίνωσε χτες πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία της Covid-19. Με τις δοκιμές, που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα αξιολογηθεί αν ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ασφαλής και ανεκτός από 48 υγιείς συμμετέχοντες στις δοκιμές, ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Δείτε ακόμα...