Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 87.640.000 τα κρούσματα στον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.891.692

Καπιταλισμός - Ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ / Νήσος Χάρτ, Νέα Υόρκη
Φώτο Αρχείου / Καπιταλισμός – Ομαδικοί τάφοι στις ΗΠΑ / Νήσος Χάρτ, Νέα Υόρκη / Πηγή: YouTube

Ξεπέρασαν τα 87.640.000 τα κρούσματα στον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.891.692. Τα κρούσματα και οι θάνατοι, το τελευταίο 24ωρο, συνέχισαν να αυξάνονται δραματικά, αφού την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 86.988.000 και 1.879.000 αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν τη θλιβερή «πρωτιά» και ακολουθεί η Ινδία με 10.395.938 κρούσματα και 150.372 θανάτους.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση, καταγράφοντας μέχρι σήμερα 7.874.539 κρούσματα και 199.043 θανάτους.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται σε νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μάρτη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 2.836.801, ενώ η λίστα των θανάτων άγγιξε τους 77.346.

Στη Γερμανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 26.391 φθάνοντας τα 1.835.607. Παράλληλα, άλλοι 1.070 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 37.607 νεκρούς.

Στη Κίνα, την Τετάρτη καταγράφηκαν 63 κρούσματα που είναι ο υψηλότερος αριθμός που ανακοινώνεται από τον Ιούλιο. Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σιτζιαζουάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο (51 περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει να προστεθούν 59 ασυμπτωματικοί φορείς).

Στην περιοχή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι προς τη Σιτζιαζουάν, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, έκλεισαν, ενώ τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων ανεστάλησαν, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

Ανταγωνισμοί και καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Σε αυτό το φόντο συνεχίζονται οι σκληροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε φαρμακευτικούς ομίλους αλλά και ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για τα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με την καθημερινή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Στην ΕΕ για παράδειγμα εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της «Modena», αλλά δεν αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των διαθεσίμων εμβολίων για τα κράτη-μέλη, καθώς έχουν παραγγελθεί μόλις 80 εκατ. δόσεις (με επιλογή για άλλα 80 εκατομμύρια). Καθυστερήσεις υπάρχουν και στη διάθεση του εμβολίου της «Pfizer»/«BioNTech» που ήδη έχει εγκριθεί, ενώ μεταξύ των υποψήφιων εμβολίων δεν συγκαταλέγονται ρωσικά και κινεζικά εμβόλια, καθώς η επιλογή γίνεται με γεωπολιτικά κριτήρια, σε μια περίοδο που μαίνεται οξύτατος ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία και την εξασφάλιση επαρκών δόσεων. 

Στη σχετική «κούρσα», τα πρωτεία έχει το κράτος του Ισραήλ, το οποίο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα εμβολίασε 1,4 εκατομμύρια Ισραηλινούς, δηλαδή περίπου το 1/6 του πληθυσμού, έχοντας εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό δόσεων. Ασφαλώς, η αποτελεσματικότητα του Ισραήλ δεν οφείλεται μόνο στην ταχύτητα με την οποία έδρασε για να προαγοράσει τις δόσεις, αλλά στο γεγονός πως πλήρωσε αδρά τις εταιρείες, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που ανήκει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», το Ισραήλ πλήρωσε για το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» 62 δολάρια την δόση, έναντι 19,5 δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ. Όσοι εμβολιαστούν θα αποκτήσουν «πράσινο διαβατήριο» που θα τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους περιορισμούς της καραντίνας. Φυσικά, οι Παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών έμειναν εκτός κάθε αρωγής, σε μια περιοχή που η πανδημία θερίζει. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...