Κόσοβο: Έπεσε η κυβέρνηση

Κόσοβο Σημαία

Εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Βουλή του Κοσόβου υπερψήφισε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Άλμπιν Κούρτι.

Με 82 ψήφους υπέρ και 32 κατά, από τους 120 συνολικά βουλευτές, η απόφαση σηματοδοτεί την παύση της κυβέρνησης μετά από 50 ημέρες στην εξουσία.

Να σημειωθεί ότι την πρόταση κατέθεσαν βουλευτές από το συγκυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK). Αυτό έγινε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βελίου.

Ο παραπάνω ανήκε στη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου. “Με την καθαίρεση του υπουργού του LDK χωρίς καμία διαβούλευση, ο πρωθυπουργός διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό”, όπως σημείωσε ο Άρμπεν Γκάσι, μέλος του LDK.

Ο Άγκιμ Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της χώρας για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το μέτρο αυτό θα επιλεγόταν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Κούρτι χαρακτήρισε αυτήν την άποψη και το μέτρο αυτό αδικαιολόγητο.

“Ο λόγος να καθαιρεθεί η κυβέρνησή μου είναι για να υπογραφτεί μια προσυμφωνημένη συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κούρτι ακόμα υποστήριξε ότι στην ανατροπή της κυβέρνησης έπαιξαν ρόλο οι ΗΠΑ. Ισχυριζόμενος πως σχεδιάστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...