Κόσοβο: Οδοφράγματα ξανά μετά από επίθεση από μέλος των ειδικών δυνάμεων

Στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου

Οδοφράγματα στήθηκαν ξανά στο Κόσοβο, μετά από επίθεση με πυροβολισμούς που δέχτηκαν δύο κάτοικοι σερβικής καταγωγής από μέλος των ειδικών δυνάμεων του κοσοβάρικου στρατού την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο Κοσοβάρος φέρεται να πυροβόλησε τους δύο Σέρβους, ηλικίας 11 και 21 ετών, στο χωριό Γκότοβους ενώ ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εκτός ωραρίου υπηρεσίας, και εκείνοι περπατούσαν στην άκρη του δρόμου κρατώντας – σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – ένα κλαδί βελανιδιάς, όπως συνηθίζουν Σέρβοι την παραμονή των Χριστουγέννων (με βάση το παλιό ημερολόγιο γιορτάζονται στις 7 Γενάρη).

Ο 33χρονος Αλβανός συνελήφθη, ενώ ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι καταδίκασε το γεγονός και υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μέχρι και χτες τα θύματα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο με τραύματα στα άνω και κάτω άκρα, χωρίς να απειλείται η ζωή τους.

Το περιστατικό στάθηκε αφορμή για διαδήλωση Σέρβων στην πόλη Στέρπτσε, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς σχολίασε ότι πρόκειται για εκδήλωση της βίας και του τρόμου που ζουν καθημερινά οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR απέρριψε και επίσημα το αίτημα της Σερβίας να επιστρέψουν στο Κόσοβο 1.000 Σέρβοι αστυνομικοί και στρατιώτες. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Βούτσιτς είπε ότι «ήταν κάτι που το περιμέναμε» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθότι ένα τέτοιο αίτημα θα το στήριζε μόνο η Ρωσία.

Η νέα ένταση στην περιοχή πάντως επιβεβαιώνει πόσο εύθραυστης φύσης είναι οι ισορροπίες και οι προσωρινοί συμβιβασμοί, ξεμπροστιάζοντας παράλληλα τον κάλπικο χαρακτήρα των διαβεβαιώσεων περί «σταθερότητας» που μοιράστηκαν ξανά, μετά τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ – ΕΕ, για την εκτόνωση του προηγούμενου γύρου εντάσεων.

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...