Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αναπτύξει περίπου εκατό στρατιωτικούς για να ενισχυθεί η δύναμη του NATO στο Κόσοβο, με φόντο τον νέο γύρο έντασης, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο χωριό Μπάνισκο, όπου ένοπλοι Σέρβοι συγκρούστηκαν για ώρες με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τουλάχιστον τεσσάρων από τους ενόπλους.
Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στην KFOR, ανέφερε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO.
Μετά και από καταγγελίες της ηγεσίας του προτεκτοράτου ότι «το Κόσοβο δέχεται επίθεση», την Παρασκευή το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης» στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η KFOR θα επανέλθει στην πλήρη σύνθεσή της, περί τους 4.500 στρατιωτικούς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως η Σερβία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κόσοβο, αφού την Παρασκευή έκανε λόγο περί ανάπτυξης δυνάμεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς Βελιγραδίου.
Συνελήφθη στη Σερβία ο Μ. Ραντόιτσιτς
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη στο Βελιγράδι ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, ηγετικό στέλεχος της «Σερβικής Λίστας», του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, ο οποίος αναγνώρισε δημόσια την εμπλοκή του στην οργάνωση των ενόπλων που επιτέθηκαν κατά της κοσοβάρικης αστυνομίας στο χωριό Μπάνισκο.
Οπως ανακοινώθηκε, μετά από έρευνα στο διαμέρισμα του Ραντόιτσιτς ο ανώτατος γενικός εισαγγελέας Βελιγραδίου διέταξε την προσαγωγή του και το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή του (καταρχάς) για 48 ώρες.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζ. Σβέτσλα, δήλωσε χτες ότι η Πρίστινα θα ζητήσει την έκδοση του Ραντόιτσιτς και άλλων Σέρβων που συμμετείχαν στις επιθέσεις και διέφυγαν στη Σερβία.
Ο Ραντόιτσιτς κατοικούσε από καιρό στο Βελιγράδι, καθώς στο Κόσοβο ήταν καταζητούμενος.
«Μέτρα» κατά του Βελιγραδίου ζητούν Τίρανα και Ζάγκρεμπ
Την ανησυχία του για την «επιθετικότητα των παραστρατιωτικών δυνάμεων» στο βόρειο Κόσοβο και την «αντίδραση του Βελιγραδίου» εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ζάγκρεμπ, με φόντο πολύπλευρες διεργασίες για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και τη νέα ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ύστερα από τα πρόσφατα επεισόδια στο Μπάνισκο.
Ο Ράμα καταδίκασε τη «δολοφονία ενός αστυνομικού» σε συγκρούσεις με ένοπλους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο και «την ηρωοποίηση αυτών που το διέπραξαν», επικρίνοντας έτσι την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον θάνατο «τριών συμπολιτών μας στα τραγικά γεγονότα στο χωριό Μπάνισκο». Ο Ράμα είπε ότι τέτοια στάση «δεν πρέπει να είναι αποδεκτή στην Ευρώπη, η οποία έχει τις αντίθετες αξίες».
Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Α. Πλένκοβιτς, μίλησε κι αυτός για κινήσεις που «δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες», αναφέροντας ότι η κήρυξη πένθους από το Βελιγράδι «συνεπάγεται σχεδόν ταύτιση με αυτό που συνέβη». Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει έρευνα για το τι συνέβη, μετά την οποία ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου θα προτείνει μέτρα. Τόνισε δε ότι η Κομισιόν μπορεί να λάβει μέτρα και χωρίς τη συγκατάθεση όλων των κρατών – μελών, όπως έκανε πριν από λίγους μήνες κατά της Πρίστινας. Στη λήψη μέτρων «χωρίς χάσιμο χρόνου» επέμεινε και ο Ράμα.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, Τ. Σζιόνγκ, επισκέφτηκε χτες περιοχές του βόρειου Κοσόβου και μίλησε για «κρίσιμη περίοδο», κατά την οποία Σερβία και Κόσοβο πρέπει να συνεισφέρουν στην εκτόνωση των εντάσεων.
Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, είπε ότι «αν η εξομάλυνση προχωρούσε, η κατάσταση δεν θα είχε κλιμακωθεί σε αυτό το σημείο», ενώ κάλεσε σε επιστροφή στον διάλογο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP