Κόσοβο: Ζητά από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του (KFOR)

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισκέφθηκε το το στρατηγείο της Πολυεθνικής Δύναμης KFOR, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009. Ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας μετέβη την Τρίτη στο Κόσοβο, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο, Φ. Φράγκο.
Πηγή: EUROKINISSI // ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, έσπευσε να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο ΝΑΤΟικό αυτό προτεκτοράτο, μετά την όξυνση της έντασης με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και το Σερβικό κράτος. 

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, έχει εγκατασταθεί εκεί από το 1999, μετά τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας που εξαπέλυσαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ και οδήγησε στην απόσχιση του Κοσσόβου από την Σερβική επικράτεια. 

Σύμφωνα με τον Κούρτι, «μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κόσοβο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», όπως βέβαια τις εννοούν οι ευρωατλαντικοί. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στην περιοχή, που προσπαθούν να ενισχύσουν το αποτύπωμα τους απέναντι στους ανταγωνιστές (Ρωσία – Κίνα) ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα, πριν εκτονωθεί προσωρινά, η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...