Δ. Κουτσούμπας: Με αφορμή τη συζήτηση για την ΠΝΠ στη Βουλή

Βουλή ΚΚΕ Κουτσούμπας
Πηγή : Eurokinissi

Στη συζήτηση στη βουλή με θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τοποθετήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην τοποθέτησή του σχολίασε και διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας όπως τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικές κλινικές, την Σύνοδο Κορυφής και άλλα.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα της ομιλίας:

Για τα κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικές κλινικές

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου με τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές με πολλά κρούσματα κορονοιού και δυστυχώς θανάτους συνανθρώπων μας, που όπως είπαν οι αρμόδιοι, οφείλονται σε ελλιπή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων υγιεινής.

Μην κάνετε τους ανήξερους, ούτε τους έκπληκτους. Από την πρώτη στιγμή της πανδημία υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων στην ιδιωτική υγεία, ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα, ότι ακόμα και εργαζόμενοι που ήταν ύποπτοι για κρούσματα, εξαναγκάζονταν να πάνε στη δουλειά. Είναι πολλές οι δημοσιεύσεις καταγγελιών στο «Ριζοσπάστη» εδώ και αρκετές μέρες.

Έπρεπε να είχατε πάρει μέτρα και το πιο βασικό από αυτά θα ήταν βέβαια η επίταξη του ιδιωτικού τομέα που θα έμπαινε κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που δεν έχει καμία σχέση με την μίσθωση υπηρεσιών, στην οποία αναφερόσασταν και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εξασφάλιζε μόνο την επάρκεια σε μέσα, αλλά θα προφύλασσε κι από τέτοια, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, περιστατικά.

Για τα επιδόματα ειδικού σκοπού

Και επειδή έχετε κάνει σημαία σας το επίδομα των 800 ευρώ, τα επιδόματα ειδικού σκοπού, που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων, πχ των επιστημόνων, για μια ακόμα φορά σας λέμε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση.

Φυσικά, αυτά τα μέτρα δεν είναι δική σας πατέντα, είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζεται σ’ όλες τις χώρες, τόσο σ’ αυτές με δεξιές, κεντροδεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όσο και σε αυτές που κυβερνούν δήθεν προοδευτικά κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. 

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη σοβαρή πλευρά. 

Είναι η γκρίζα ζώνη εκείνων των εργαζομένων που είναι «κάτω από τα ραντάρ», που δεν καταγράφονται πουθενά δηλαδή, που είναι μισοάνεργοι, ωρομίσθιοι, ημερομίσθιοι. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες και μηνύματα από τέτοιον κόσμο. 

Αυτοί οι άνθρωποι, που πλέον δεν έχουν κανένα εισόδημα, που δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού, ούτε το επίδομα ανεργίας, ζουν στην κυριολεξία έναν εφιάλτη. 

Πάρτε μέτρα τώρα για να εξασφαλίσετε εισόδημα για όλους. Από το περιβόητο «μαξιλάρι» θα είναι; Από άλλες πηγές θα είναι; 

Η ουσία είναι ότι όλα αυτά έχουν προέλθει από το στράγγισμα του ελληνικού λαού που κάνατε όλες οι κυβερνήσεις και πρέπει τώρα να δοθούν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εργαζομένων πρωτίστως. 

Κι αφήστε αυτά τα χαριτωμένα που λέει ο πρωθυπουργός περί μέτρων σοσιαλιστικού χαρακτήρα, που δήθεν παίρνετε. Το έκανε πριν από εσάς “καραμέλα” ο ΣΥΡΙΖΑ, που ονόμαζε σοσιαλισμό το κόψιμο των συντάξεων και τα επιδόματα φτώχειας. Τώρα το πήρατε κι εσείς για να συγκαλύψετε ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καμία ενίσχυση ούτε καν αυτά τα πενιχρά επιδόματα.

Για την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης

«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες. 

Κάτι ξέρει για να το λέει. Άλλωστε αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

Τελευταία βέβαια είδαμε και ότι ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Έτσι γίνεται συνήθως στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Υπουργοί ειδικεύονται για να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική.

Γιατί είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς και τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν; 

Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης; 

Μπορεί ο ιδιώτης ιδιοκτήτης μιας δομής Εκπαίδευσης να βάλει τη μόρφωση του λαού πάνω από τα κέρδη του; 

Και με την ευκαιρία κανείς σας, ούτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εσείς κύριοι του ΚΙΝΑΛ δεν τολμάτε να πείτε να εξασφαλιστεί οι επιστήμονες να πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ!!!

Για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Κύριοι της κυβέρνησης.

Φέρατε επίσης ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, σε συνθήκες πανδημίας. 

Όταν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, γονείς, μαθητές, σας λένε εδώ και μέρες να μην το φέρετε, να μην το καταθέσετε. 

Σήμερα μάλιστα βρέθηκαν εκπρόσωποί τους στη Βουλή, ακριβώς για να καταδικάσουν αυτή την κίνησή σας.

Αλήθεια; Προς τι τέτοια πρεμούρα, να περάσουν τέτοια αντιδραστικά κατά βάση μέτρα, σε αυτές τις συνθήκες; Μάλιστα, όταν δεν έχετε λύσει μια σειρά σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας. Όταν δεν στηρίζετε ουσιαστικά το έργο των εκπαιδευτικών, δεν βοηθάτε καθολικά τους μαθητές με μέσα υποστήριξης. 

Θα μας πείτε ότι «εσείς θεωρείτε ότι έτσι βελτιώνετε το σχολείο». Αλήθεια… Εσείς έτσι καταλαβαίνετε την αναβάθμιση και μάλιστα σε συνθήκες μετά από μια πανδημία; Να αυξάνετε τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο; Και κατά τα άλλα να μιλάτε υποκριτικά για αποφυγή συνωστισμού.

Αλήθεια… δεν έφτανε στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της, ο εξεταστικός φόρτος σε ένα λύκειο αρένα ανταγωνισμού; 

Δεν έφτανε που βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που θα έλυνε ο πολύς κύριος Γαβρόγλου, βεβαίως πριν, τώρα πιάνετε το νήμα εσείς κυρία Κεραμέως, από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Από πού κι ως πού η τράπεζα θεμάτων, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ λυκείου ως την Γ’ λυκείου, θα αναβαθμίσει το λύκειο; Νέο πετσόκομα θα φέρει, όπως έφερε και το 2014 με κυβέρνηση της ΝΔ και τότε, με την αύξηση κατά 600% των μεταξεταστέων!!! 

Ο εκπαιδευτικός θα αναγκαστεί να «τρέχει» την ύλη, τα SOS, θα δουλεύει – για να πιάσει όλη τη γκάμα των θεμάτων- κατά βάση με τους καλούς μαθητές, χωρίς να υπολογίζει την ιδιαιτερότητα κάθε τάξης. 

Θα οδηγηθούμε ακόμα πιο έντονα σε καταστάσεις με παιδιά των λαϊκών στρωμάτων να παραιτούνται- λόγω της πίεσης- από την προσπάθεια για μόρφωση, ακόμα-γιατί όχι- και για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ή μήπως αυτό θέλετε να αποτρέψετε;

Οι μαθητές, θα το αντιπαλέψουν αυτό το νομοσχέδιο. Είτε με κλειστά, είτε με ανοιχτά σχολεία, θα τον βρουν τον τρόπο τους. Γιατί η ζωή πάντα βρίσκει τρόπο να εκφράζεται, να νικά τα σκοτάδια. 

Κι ας απειλείτε εσείς με εισαγωγή της διαγωγής κοσμίας ξανά, λες κι αυτό είναι το πρόβλημα τώρα. Σας το λέμε ξεκάθαρα. Πάρτε το πίσω. Και κοιτάξτε να ασχοληθείτε με σοβαρά προβλήματα. 

Δώστε ακριβή ημερομηνία για τις πανελλαδικές. Πάρτε μέτρα για να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους βέλτιστους όρους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Η πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, περιέχει έως και ημερομηνίες, σας την καταθέτουμε και για τα πρακτικά αν και θεωρούμε ότι την έχετε ήδη υπόψη σας.

Για τη Σύνοδο Κορυφαής

Κυρίες και κύριοι, 

Τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο ΕΕ, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από τις προσπάθειες να γεφυρωθούν με έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της. 

Αυτή ακριβώς είναι η ΕΕ, ένωση ανταγωνιζόμενων καπιταλιστικών κρατών και οικονομιών, που προτάσσουν τα δικά τους ο καθένας συμφέροντα σε βάρος των άλλων. 

Όσο δε για την “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” που ξαναθυμηθήκατε όλοι σας, πρόκειται για μια ακόμα αυταπάτη σας, για να μην πούμε κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού για να αποδεχθεί τις επιλογές σας. Τα ειδαμε και χτες ξανά στη Σύνοδο Κορυφής. 

Οι ανταγωνισμοί γύρω απ’ το θέμα της διαχείρισης του χρέους, που ξαναδυναμώνουν αυτήν την περίοδο, επιβεβαιώνουν τον αποκρουστικό χαρακτήρα της ΕΕ. 

Το ευρωομόλογο είναι το αίτημα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, για να στηρίξουν όμως τα δικά τους μονοπώλια και όχι τους λαούς τους.

Το πραγματικό ερώτημα, από τη σκοπιά του λαού, είναι το εξής: Τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ’ τους μηχανισμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαίου ομολόγου ή Κοινού Ταμείου, ποιοι θα τα καρπωθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν; 

Εμείς λέμε ότι θα τα καρπωθούν οι λίγοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και θα τα πληρώσουν πάλι οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. 

Άρα λοιπόν οι λαοί μια επιλογή έχουν μπροστά τους: Να αρχίσουν να ξηλώνουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, διαμορφώνοντας νέες συνεργασίες και συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους, πετώντας έξω τους κηφήνες και διεκδικώντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης την εξουσία. 

Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική!

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...