Κούβα: Εγκρίθηκε και το δεύτερο εμβόλιο, Soberana 2

soberana 02

Η Κούβα διαθέτει πλέον δύο εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19.

Πιο αναλυτικά, τα εμβόλια αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της νήσου, καθώς την Παρασκευή δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης στο Soberana 2, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή του τομέα των φαρμάκων (CECMED).

Η ανακοίνωση αυτή σημειώθηκε ενώ η νήσος είναι αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Έγινε έναν μήνα μετά τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο Abdala, το πρώτο εμβόλιο για την COVID-19 στη Λατινική Αμερική.

Η άδεια δόθηκε έπειτα από «αυστηρή διαδικασία ελέγχου» τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας «αποτιμήθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα» του σκευάσματος αυτού, είπε η Όλγα Λίντια Χακόμπο, η διευθύντρια της CECMED.

Το Soberana 2, το οποίο σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές έχει αποτελεσματικότητα 91,2% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων, είναι ήδη μέρος προγράμματος ανοσοποίησης που αποτελείται από δύο δόσεις και μια τρίτη με το Soberana Plus.

Ως εδώ λίγοι περισσότερο από τρία εκατομμύρια Κουβανοί έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του Σομπεράνα ή του Αμπντάλα, 4,3 εκατ. έχουν λάβει δύο και 4,8 εκατ. μία.

Η χώρα είδε την επιδημιολογική κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω τον Ιούλιο και, σε ορισμένες περιοχές της νήσου, αναφέρθηκαν ελλείψεις οξυγόνου.

Η Κούβα θέλει να έχει εμβολιάσει πρακτικά όλο τον πληθυσμό της (11,2 εκατ. κάτοικοι) μέσα στο 2021 και ελπίζει επίσης να πουλήσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τους επιστήμονές της στο εξωτερικό.

Η Βενεζουέλα, η οποία έχει αγοράσει 12 εκατ. δόσεις, χορηγεί ήδη το Αμπντάλα. Το Ιράν έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο Σομπεράνα, αφού έγινε κλινική δοκιμή στην επικράτειά της. Η Αργεντινή, το Βιετνάμ και το Μεξικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...