Κράτη της ΕΕ «φρενάρουν» την ένταξη της Ουκρανίας

Τους προβληματισμούς της Γερμανίας και άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπό τον φόβο ότι θα αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες προς όφελος των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Welt».

Το Κίεβο εργάζεται «με όλες του τις δυνάμεις» για να εκπληρώσει τα κριτήρια εισδοχής στην ΕΕ «αλλά είναι κυρίως τα μεγαλύτερα κράτη – μέλη που διστάζουν. Πίσω από αυτό δεν κρύβονται μόνο ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά και το δικαστικό σύστημα, αλλά και στρατηγικοί λόγοι», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία φιλοξένησε συνέντευξη με την Ουκρανίδα υπουργό Ευρώπης, Ολγα Στεφαντσίνα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την ένταξή μας στην ΕΕ έως το τέλος του 2024», λέει η Στεφαντσίνα, την ώρα που η σχετική διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα χρόνια και κρατά ακόμα περισσότερο σε χώρες όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έχουν δηλώσει δημόσια άλλωστε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμα και δεκαετίες πριν από μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη «δεν θέλουν να βιαστούν για ένα τέτοιο βήμα», παρότι η ΕΕ επιδιώκει να θέσει την Ουκρανία κάτω από τη δική της γεωπολιτική επιρροή, μεταξύ άλλων πρωτοστατώντας και στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν χτες να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισ. ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για έως και 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η Ουκρανία θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη – εις βάρος των μεγαλύτερων κρατών μελών», καθώς η ένταξή της στην ΕΕ «θα συνεπαγόταν αλλαγές ισχύος».

Η Ουκρανία θα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της κοινότητας. Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, το Κίεβο θα είχε το 9% των ψήφων. Αυτό υπολόγισε ο Νικολάι φον Οντάρτσα, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο think tank SWP του Βερολίνου. Κατά συνέπεια, το βάρος ψήφου της Γερμανίας θα μειωθεί από 18,6% σε 16,9%. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κίεβο θα μπορούσε να έχει 52 έως 59 έδρες.

Η Ουκρανία θα αποτελούσε ένα νέο κέντρο εξουσίας και θα μετατόπιζε την ισορροπία δυνάμεων προς τα ανατολικά, και μάλιστα σε συμμαχία με την Πολωνία, η οποία ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ διεκδικώντας πιο αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ προωθεί και αμυντική και οικονομική συμμαχία με τη Βρετανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...