Κρεμλίνο: Πολλές χώρες βλέπουν τους BRICS ως πρότυπο πολυπολικότητας

BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική)

«Το υψηλό κύρος και ο πραγματικά σοβαρός εποικοδομητικός ρόλος των BRICS στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική προσελκύουν την προσοχή άλλων χωρών, οι οποίες έχουν αρχίσει να δείχνουν την επιθυμία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της ένωσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολλοί αντιλαμβάνονται τους BRICS ως πρότυπο της πολυπολικότητας, μια δομή που ενώνει τον Παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή στις αρχές της ισότητας, της κυριαρχίας και του αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Ουσάκοφ, σε συνέντευξή του στο TASS.

Υπενθύμισε ότι οι BRICS κατά την περσινή 15η Σύνοδο Κορυφής δέχτηκαν αριθμό αιτήσεων για ένταξη από περισσότερες από είκοσι χώρες. Σε εκείνη τη σύνοδο κορυφής, λήφθηκε μια θεμελιώδης πολιτική απόφαση για την επέκταση της ένωσης και πραγματοποιήθηκε σοβαρή δουλειά για να καθοριστεί η ομάδα των χωρών που θα έπρεπε να γίνουν δεκτές, πρόσθεσε.

«Παρεμπιπτόντως, είχε συμφωνηθεί και εκείνη την εποχή να παραμείνει αμετάβλητη η ονομασία BRICS, η οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένη στον κόσμο, ακόμη και μετά τη διεύρυνση. Αυτό μας επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να τονίσουμε περαιτέρω τη συνέχεια του έργου μας, καθώς και το βασικό ρόλο των ιδρυτικών χωρών», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...