Κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων ο νέος νόμος για την Τοπική Διοίκηση

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, το οποίο επαναφέρει ένα προκλητικό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά παντοδύναμο τον πρώτο συνδυασμό με ένα ποσοστό 43%. 

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι:
– Επανέρχεται η 5ετής θητεία.
– Εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% και πάνω.
– Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου.
– Εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στο νικητή των εκλογών.
– Καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτέμβρη του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο.
– Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε πως το νομοσχέδιο είναι είναι κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων, από όλες τις κυβερνήσεις, ενταγμένα, στην επιδίωξη της πλήρους ευθυγράμμισης της λειτουργίας και της χρηματοδότησης δήμων και περιφερειών, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες που διαιωνίζονται και παραμένουν ακάλυπτες.

Όπως, ο ΣΥΡΙΖΑ -ως κυβέρνηση- εφάρμοσε ένα κολοβό εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και 50+1 και δεύτερο γύρο για δήμαρχο, περιφερειάρχη) που φυσικά καμιά σχέση δεν έχει με την “αριστερή” αγωνία του να διευρύνει «το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας» αυτών των κρατικών οργάνων. Έτσι και η ΝΔ σήμερα με πρόσχημα την έλλειψη “κυβερνησιμότητας” στην Τοπική Διοίκηση, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%, με το οποίο θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό για να προκηρύξει απεργία.

Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, δεν σας έλειψε ούτε “η κυβερνησιμότητα” ούτε “διαλύθηκαν οι δήμοι”, ούτε πήραν διαζύγιο οι δήμοι και οι περιφέρειες με τη διαπλοκή και τη συναλλαγή με συμφέροντα που είναι νύχι-κρέας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Απεναντίας λειτουργούν, συντεταγμένα στις ράγες της πολιτικής της κυρίαρχης αστικής τάξης, στις ράγες της ΕΕ, υπάρχει δεν υπάρχει μάλιστα συγκροτημένη η κυβέρνηση τους.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της ΤΔ – (περιφερειακοί κρατικοί θεσμοί με αμεσότερη σύνδεση με εργατικές λαϊκές δυνάμεις, που ευθυγραμμίζονται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους-) και με αρχή του, την ισοτιμία της ψήφου, όσο είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς μεν αλλά, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Με αυτήν την αφετηρία είναι ενάντια και στην επαναφορά του ορίου όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, στον εκβιαστικό β’ γύρο που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού, τα οποία γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο, στη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και την ευθυγράμμιση των ψηφοδελτίων στις κοινότητες με τα κεντρικά ψηφοδέλτια των δήμων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...