ΚΥΑ για Σούπερ Μάρκετ: Εμπεδώνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας

σούπερ μάρκετ - super market
Πηγή : Eurokinissi

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα και προβλέπει διευρυμένο ωράριο και αλλαγές στον αριθμό των πελατών στα σούπερ μάρκετ για την παραλαβή self test.

Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνους, κλπ.), να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στις 6:00 έως και τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00.

Ουσιαστικά με την ΚΥΑ η κυβέρνηση «εργαλειοποιώντας» την πανδημία, θεμελιώνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας στα σούπερ μάρκετ, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς αρχή και τέλος, εμπεδώνοντας την αντίληψη για «δουλειά από ήλιο σε ήλιο», γεγονός που θα συμπαρασύρει και άλλους εργασιακούς κλάδους. Ενώ δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής ότι τα αντεργατικά πυρά σε σχέση με τα ωράρια εργασίας και την Κυριακή αργία, είναι συνδυαστικά με βάση και το νομοσχέδιο – έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, πατώντας στο νομοθετικό «έργο» των κυβερνήσεων διαχρονικά. 

Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Όμως στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15. και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Αναφορικά με τις λαϊκές αγορές προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Εξάλλου, από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης και ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Τέλος σχετικά με τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Ακόμα προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00 ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...