Κυκλώματα διαφθοράς στην αστυνομία

Αστυνομία - ΓΑΔΑ
Φώτο Αρχείου / Αστυνομία – ΓΑΔΑ / Πηγή: Eurokinissi

Αναφερόμενος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» στην εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την χαρακτήρισε ως πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλωμα και συνέχισε ότι στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν υπήρξε παρακράτος σε τέτοια έκταση.

Πρόκειται για μισές αλήθειες που ο αρμόδιος υπουργός προβάλλει για να καλύψει την όλη κατάσταση και τις τεράστιες ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του αλλά και γενικότερα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η επιδίωξή του είναι να φανεί πως η κυβέρνηση αντιδρά και ο λαός δεν πρέπει να χάνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις λειτουργίες του αστικού κράτους.

Δεν περιμέναμε βέβαια από τον υπουργό να παραδεχτεί ότι κάθε πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλωμα διαφθοράς, είτε εμπλέκεται η αστυνομία είτε όχι, είναι σύμφυτο με την ίδια τη φύση και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι ο καπιταλισμός που ανάγει την επιδίωξη του κέρδους με οποιαδήποτε τρόπο, «ηθικό» ή και «ανήθικο» με βάση τους δικούς του νόμους σε πρώτιστη και διαρκή επιδίωξη.

Πέραν όμως από αυτή τη βασική παραδοχή, ο υπουργός παραλείπει να αναφέρει ότι ο μηχανισμός καταστολής, η αστυνομία στο αστικό κράτος, έχει προνομιακές σχέσεις με τη διαφθορά. Είναι ο μηχανισμός που ως πρόσφορος θεσμός μπορεί να υπηρετήσει τα κυκλώματα της διαφθοράς ασκώντας το μονοπώλιο της κρατικής βίας στις οικονομικές διεργασίες. Η καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων, ακόμη και των δημοκρατικών αρχών της αστικής δημοκρατίας, η υπονόμευση της νομοθεσίας και των κανόνων λειτουργίας της, οι εκβιασμοί, οι μηχανορραφίες, οι συγκαλύψεις, η έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας, η σύνδεση και συνεργασία κράτους και παρακράτους είναι καταστάσεις που προσδίνουν, πολλές φορές, πρωταρχικό ρόλο της αστυνομίας στα κυκλώματα της διαφθοράς, που πάντοτε είναι συνυφασμένα με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Εξάλλου, βασικό συστατικό στοιχείο της διαφθοράς αποτελεί η εξουσία των εκμεταλλευτικών συστημάτων όπου η αστυνομία είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού.

Η ίδρυση και λειτουργία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, των λεγόμενων «αδιάφθορων», απέδειξε πως τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς που εξαγγέλλονται κάθε φορά, εξυπηρετούν κυρίως επικοινωνιακούς σκοπούς και είναι αναποτελεσματικά.

Κανένας δεν πρέπει να πειστεί ότι μέσα στη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, μπορεί να χτυπηθεί δραστικά από τις κυβερνήσεις η διαφθορά στο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο. Το έχει αποδείξει η ιστορία ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται καλύτερα οργανωμένες, το έχουν αποδείξει τόσες υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας και πρόσφατα ο χειρισμός μεγάλων σκανδάλων, όπως της Siemens και τώρα τη Novartis. Ειδικότερα για την αστυνομική διαφθορά στη χώρα μας, αποδείχτηκε με τη συγκάλυψη του κυκλώματος ανώτατων αξιωματικών και συμβούλων του υπουργού δημόσιας τάξης την περίοδο 1997-1999 (δικογραφία εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη), καθώς και από το γεγονός ότι απαλλάσσονται από τις κατηγορίες πάνω από το 70% των αξιωματικών που σε βάρος τους έγινε δικογραφία από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη για το ρόλο του αστικού κράτους, των θεσμών και των μηχανισμών του. Όλα υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, τρέφονται από την εργασία του λαού και στρέφονται εναντίον του. Το λαϊκό κίνημα έχει και γνώση και κρίση και μπορεί να χαράξει το δικό του δρόμο, το δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος για να δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γ.Π.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...