Κυπριακή ΑΟΖ: Ξαναπιάνει δουλειά η ExxonMobil

Χάρτης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου με τα αριθμημένα οικόπεδα
Χάρτης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου με τα αριθμημένα οικόπεδα / Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

«Προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» άρχισαν στις 19 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 30 Γενάρη 2022 στο κοίτασμα «Γλαύκος», σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Λάρνακας στην Κύπρο. Η κυπριακή ΑΟΖ παραμένει στο προσκήνιο των σχεδιασμών ισχυρών μονοπωλίων.

Το κοίτασμα «Γλαύκος» βρίσκεται στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ όπου δραστηριοποιείται η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού EXXON MOBIL και της Qatar Petroleum. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Exxon Τζον Αρντιλ που συζήτησε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη «τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή» και εξέφρασε την ελπίδα η επιβεβαιωτική γεώτρηση να επιβεβαιώσει «μέγιστη ποσότητα αερίου».

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον «Γλαύκο» έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο κοίτασμα που είχε εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ (5-8 τρις κυβικά πόδια). Τα αποτελέσματα της γεώτρησης – για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος – δεν αναμένονται πριν την άνοιξη του 2022. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, εξετάζεται ήδη και το σενάριο μεταφοράς αερίου σε τερματικό σταθμό της Αιγύπτου.

Την σκυτάλη θα πάρει τους πρώτους μήνες του νέου έτους η γαλλική Total, η οποία θα ξεκινήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 6» και συγκεκριμένα στο κοίτασμα «Καλυψώ». Να σημειωθεί ότι η Γαλλία διατηρεί μια πανίσχυρη φρεγάτα κλάσης FREMM στο λιμάνι της Λάρνακας.

Η κυπριακή ΑΟΖ παραμένει στο προσκήνιο των σχεδιασμών ισχυρών μονοπωλίων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...