Κυπριακό: Αναζητούν «λύσεις» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Στον απόηχο των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενημέρωσε χτες τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην ΚΙΝΑΛ – θα συναντηθούν την Τρίτη) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει «λύσεις» εντός του επικίνδυνου ευρωατλαντικού πλαισίου, που συντείνουν προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού, είτε ανοιχτή είτε συγκαλυμμένη, και πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που «σπρώχνουν» άλλη μια ιμπεριαλιστική διευθέτηση.

Οπως είπε κατόπιν ο Δένδιας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης «ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Και ο στόχος αυτός μπορώ να πω επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη», υποστήριξε, παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα το νέο χαρτοπόλεμο από πλευράς Βρυξελλών απέναντι στην Αγκυρα, την ίδια ώρα που τόσο κεντρικά όσο και κατά μόνας ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εμβαθύνουν πολυεπίπεδα (οικονομικά, στρατιωτικά και αλλιώς) τις σχέσεις με την Αγκυρα.«Αλλα λόγια…» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειωτέον, στη γνωστή δικομματική κοκορομαχία για το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή, μετά τη συνάντηση με τον Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αντίδρασή της «δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης».

Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι «η πιο εμφανής κίνηση της διπλωματίας μας μετά την Αμμόχωστο ήταν η, για πρώτη φορά, συνυπογραφή δήλωσης κατά της Κούβας με ορισμένες χώρες του Visegrad και άλλα κράτη, κατ’ απόκλιση από την κοινή και ομόφωνη θέση της ΕΕ κατά του εμπάργκο». Αλλη μια δήλωση – πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ούτε να ψελλίσει τη λέξη ΗΠΑ, συνεχίζοντας βασικά στη ρότα που και προηγουμένως χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε ανακοίνωσή του για την κοινή δήλωση των 21 ΥΠΕΞ με την οποία στηρίζονται τα νέα εγκληματικά σχέδια κατά της Κούβας, με διαχρονικό πρωτοστάτη τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, δεν υπήρχε κουβέντα για τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Καλλιεργώντας εξάλλου νέες ψευδαισθήσεις στον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «η κυβέρνηση ενεργητικά να ζητήσει από την ΕΕ, από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, το πάγωμα της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας», όταν ακόμα και για μια απλή φραστική καταδίκη των κινήσεων της Αγκυρας, την Τρίτη, από πλευράς ΕΕ, χρειάστηκαν πολυήμερες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των κυβερνήσεων, για ένα γενικόλογο κείμενο όπου δεν αναφέρεται καν μια προοπτική κυρώσεων.Με την Τουρκία για μια νέα «αρχιτεκτονική ασφάλειας»

Προηγουμένως, ο Δένδιας μετείχε σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA με θέμα τις «Τριμερείς σχέσεις στην περιοχή». Δίνοντας το περίγραμμα των προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης για ευρωατλαντικής κοπής κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης περιοχής, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου, μέσα κι από επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μέσω πάντα διαλόγου και συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε πάντα πρόθυμοι να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε την πολυμερή συνεργασία και κοινή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο», έχοντας ως βάση συμφωνίας το περιλάλητο Διεθνές Δίκαιο.

Εστίασε, εξάλλου, στον μηχανισμό 3+1 που έστησαν Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ συν ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή μας», διαβεβαιώνοντας για την πρόσδεση στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων συνεργασίας, έχουν δημιουργηθεί πολλές τομεακές συνέργειες σε διάφορους τομείς. Ασφάλεια, Ενέργεια, Ερευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία, επισιτιστική ασφάλεια, “μπλε” οικονομία, “πράσινη” οικονομία», ξεχώρισε κάποιες από αυτές.

Δείτε ακόμα...