Κυπριακό: Διεργασίες με ΗΠΑ – ΕΕ

Κερύνεια λιμάνι κατεχόμενη Κύπρος
Λιμάνι Κερύνειας – κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Για «αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» μίλησε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητώντας «να εμβαθύνει η εποικοδομητική δέσμευση» της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι προχωρά η επεξεργασία μιας εκσυγχρονισμένης Τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, με παράλληλο στόχο «την αντιμετώπιση των υπαρχόντων σημείων τριβής».

Ξεχώρισε το Προσφυγικό ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ευρω-τουρκική συνεργασία, αναγγέλλοντας νέα ποσά χρηματοδότησης «κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία» (και αλλού) και «χωρίς καθυστέρηση». Ο ίδιος έστειλε και σήμα έντασης των διεργασιών στο Κυπριακό.

Χτες ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σήμερα το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια στιγμή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας σε εκδήλωση για την 245η επέτειο από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις δυο κοινότητες», δηλώνοντας για άλλη μια φορά τη θέση των ΗΠΑ για συνδιαχείριση και επικύρωση ουσιαστικά της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Εξέφρασε περηφάνια «που δύο από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες μας συνεχίζουν να επενδύουν στην Κύπρο, ως συνεργάτες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου», για να καταλήξει ότι «ένα επανενωμένο νησί θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

Σε αυτή τη στρατηγική σύμπλευση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία ως σχέσεις προτεραιότητας για μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε την Τουρκία ως μια χώρα που είναι μια χώρα υποψήφια για την ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...