Κυπριακό: Δυο χωριστά κράτη ζήτησε ο Τατάρ

Από τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη και Ε. Τατάρ στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – 3/11/2020

Αυτό δήλωσε εκ νέου ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, σε νέα του συνέντευξη αν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία στην Κύπρο. Η απάντησή του ήταν ότι «αν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας» και ότι αν γίνει πρόταση για συνομοσπονδία «θα το εξετάσουμε, αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα». Πρόσθεσε δε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, «η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου υπάρχει και θα συνεχίσει το δρόμο της, και τότε κάποια στιγμή στην ατζέντα θα έρθει η αναγνώρισή της από κάποια κράτη».

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. Μια ομοσπονδία δεν είναι ρεαλιστική. Δε μπορεί να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αν επιθυμούμε όλοι μας την ειρήνη, πρέπει να υπάρξει προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους…». Κληθείς δε να σχολιάσει την αίτηση που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για να ενταχθούν στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση Μπάιντεν «να προσγειωθεί» και «να λογικευτεί», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν κι αυτές συμφέροντα» στην περιοχή αλλά και ότι «οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι σημαντικές από την πλευρά του ότι παρέχουν σε μας δικαιώματα».

Σε αυτό το κλίμα και η χτεσινή «Χουριέτ» στην Τουρκία, με τίτλο «Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει συνομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο», ανάμεσα στ΄άλλα σημείωσε οτι «Φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για ένα συμβιβασμό πάνω σε μια συνομοσπονδία, στην περίπτωση που οι δύο οντότητες θα διασφαλίσουν ισότιμη κυριαρχία και τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι αποκλείουν εντελώς αυτό το μοντέλο. Ο Τατάρ άφησε ανοιχτή την πόρτα για τη διαπραγμάτευση μιας συνομοσπονδίας, αλλά με τον όρο ότι η κυριαρχία» του ψευδοκράτους «θα κατοχυρωθεί και θα δοθούν ουσιαστικές εγγυήσεις. Στο τέλος, αυτό θα οδηγούσε σε μια κοινή εκπροσώπηση του νησιού στη διεθνή αρένα, με δύο ανεξάρτητα συνιστώντα κράτη, συνδεδεμένα μεταξύ τους με συνομοσπονδιακούς μηχανισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...