«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, επιβεβαιώνοντας ότι προετοιμάζεται συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.
Θυμίζουμε ότι ο νέος γύρος διεργασιών, που παρασκηνιακά «τρέχουν» εδώ και καιρό, ανοίγει ενώ στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για νέα σχήματα στην περιοχή, όπως μια «συνάντηση της μορφής “4+1” με τη συμμετοχή των “μητέρων πατρίδων”», στην οποία αναφέρθηκε ο Τατάρ σε συνέντευξή του, εκφράζοντας ετοιμότητα «να συζητήσουμε το θέμα των φυσικών πόρων, το υδατικό έργο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την παράτυπη μετανάστευση ή τους υδρογονάνθρακες στη βάση της ισότητας.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι «εμείς προσερχόμαστε με ρεαλισμό, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δηλώσεων που επιτρέπουν μια συγκρατημένη στάση, αλλά προσερχόμαστε με πλήρη επίγνωση των θέσεών μας, με μια εποικοδομητική στάση και σε αυτή τη συνάντηση, ακριβώς μέσα από τον διάλογο να μπορέσει να επιτευχθεί και η πρόοδος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και η επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου». Οπου στο «συμφωνημένο πλαίσιο» η Λευκωσία (και όχι μόνο) περιλαμβάνει σταθερά και τα όσα εξετάστηκαν στις επαφές του 2017, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση καλοδέχτηκε την είδηση ότι επίκειται τριμερής άτυπη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης την χαρακτήρισε «πάρα πολύ θετική εξέλιξη», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα «πρωτοστάτησε» στο να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν «συζητήσεις». Πρόσθεσε ότι σε αυτό «συνέβαλε και το καλό κλίμα, το κλίμα διαλόγου με την Τουρκία», σε άλλο ένα δείγμα ότι καλοβλέπουν μια «λύση – πακέτο» με διευθετήσεις από Αιγαίο έως και Ανατ. Μεσόγειο.
Διόλου τυχαία, ο Μαρινάκης προσπάθησε χτες να καθησυχάσει σχετικά με τα σχέδια που διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες για τα περιλάλητα Θαλάσσια Πάρκα, που έχει εξαγγείλει ήδη από τον Απρίλη η κυβέρνηση σε Ιόνιο και Αιγαίο. Θέμα όπου η Αγκυρα αντέδρασε, βάζοντας θέμα ότι δεν θα ανεχτεί «μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και ότι χρειάζεται «συνεργασία» και για περιβαλλοντικά ζητήματα, άρα συνδιαχείριση.
Θυμίζουμε, σε μια σειρά κινήσεων που προϊδεάζουν για επικίνδυνες εξελίξεις, προχθές διέρρευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμη τη σχετική μελέτη τεκμηρίωσης για το περιλάλητο θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο, που όμως δεν προβλέπει έναν ενιαίο χώρο προστασίας αλλά κατακερματισμό ζωνών (17 στον αριθμό), ασφυκτικά περιορισμένων στα 6 ν.μ. πέριξ νησιών και νησίδων.
Ο Μαρινάκης αντέτεινε χτες ότι τα πάρκα θα γίνουν «όχι με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά καθαρά περιβαλλοντικά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πως η ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας παύει να υφίσταται μετά τα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές.
Ρόλο «πυλώνα σταθερότητας» αναλαμβάνει η Κύπρος
Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε χτες στη Λευκωσία, για την επέτειο της «Κυπριακής Ανεξαρτησίας», δήλωσε ότι «η αποτρεπτική ισχύς της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να ενισχύεται και επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος – μέλος της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, θα πρέπει να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που συνδέεται και με την ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας».
«Πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε την Κύπρο και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παραβρέθηκε στην παρέλαση, ενώ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με δήλωσή του έλεγε ότι η Κύπρος «δεν κείται μακράν».
Μηνύματα για την «1η Οκτώβρη» έστειλαν στον Κύπριο ηγέτη πολλοί επικεφαλής κυβερνήσεων και κρατών, όπως ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, που έσπευσε να χαιρετίσει την «κινητοποίηση» της Λευκωσίας και τη «στήριξή της προς τις γαλλικές δυνάμεις», με φόντο «την επικίνδυνη αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», τονίζοντας τον «στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής μας συνεργασίας», καταλήγοντας πως οι δύο χώρες «μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο κυρίαρχη, πιο δημοκρατική και πιο ανταγωνιστική» και πως «μπορώ να βασίζομαι στη στήριξή σας, για να διασφαλίσω ότι το έργο που αναλαμβάνουμε για τη μείωση της εξάρτησής μας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας θα συνεχιστεί με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα».
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμά του υποστήριξε ότι «οι δεσμοί μεταξύ των εθνών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις».