Κυπριακό: «Σκληρή» και η Νούλαντ

H Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ
H Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ

Τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να βλέπουν «σκληρή απάντηση» και «ομοβροντία αντιδράσεων» από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια.

Τη σκυτάλη για να «μαλώσει» την Αγκυρα πήρε – λένε – η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ (γνωστή για τον ρόλο της και στην «πορτοκαλί επανάσταση» του 2014 στην Ουκρανία, για να «αποκρουστεί η ρωσική επιθετικότητα»).

Τι είπε όμως η Νούλαντ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας; Μόνο ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους έχουμε βαθιές διαφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση, περιλαμβανομένων όσων έγιναν χτες (σ.σ. 20/7) στην Κύπρο»;

Οχι. Είπε και ότι «η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία – που έχει το 2ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ – μας καθιστά ικανούς να προβάλλουμε ισχύ στην περιοχή και να υπερασπιζόμαστε την ανατολική και τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Οτι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία εδράζεται και πάνω σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα, όπως δείχνει και το ότι «οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 305% (!) μεταξύ 2019 και 2020».

Οτι «Ουάσιγκτον και Αγκυρα μοιράζονται κοινές προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή», όπως άλλωστε φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία βέβαια δεν είναι τίποτα «παραφωνίες», αλλά η ουσία των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν στο επίκεντρο τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Και προφανώς καταρρίπτουν το αφήγημα της «σταθερότητας και ασφάλειας» που τάχα παρέχουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στον λαό, όπως και κάθε προσπάθεια εφησυχασμού μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο.

Το σχόλιο από τον Ριζοσπάστη

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...