Κύπρος: Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Αντιδρώντας στην προκλητική επίσκεψη Ερντογάν, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν επιτρέπουν την ελπίδα πως είναι δυνατόν με ανάλογες συμπεριφορές να εξευρεθεί εντός σύντομου χρόνου μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους (…) όσο και από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εξέφρασε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εργαστεί με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και της ΕΕ για μια λύση που θα «διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους».

Στις νέες τουρκικές προκλήσεις αντέδρασε και το ΑΚΕΛ, με τον ΓΓ της ΚΕ, Στέφανο Στεφάνου, να σημειώνει ότι «μπροστά σ’ αυτά τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία, εμείς θα πρέπει να προβαίνουμε σε διαβήματα και να απευθυνόμαστε στον διεθνή παράγοντα για να ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη έτσι ώστε να ανακοπεί αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας, αλλά επίσης είναι φανερό ότι αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το διαπραγματευτικό κενό».

Αντιδράσεις και στα Κατεχόμενα

Αντιδράσεις απέναντι στην επίσκεψη Ερντογάν εκδηλώθηκαν και στα Κατεχόμενα, με φόντο ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν εδώ και καιρό και στην ίδια την Τουρκία.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπως το σοσιαλδημοκρατικό ΡΤΚ αλλά και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (από το οποίο προέρχεται και ο πρώην «Πρόεδρος» Μουσταφά Ακιντζί) ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στη χτεσινή συνεδρίαση της «Βουλής», όπου παρέστη ο Ερντογάν. Ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν διαμαρτυρήθηκε για «μια κατάσταση, εδώ και δεκαετίες, με την οποία ελπίζουν σε όφελος από την εχθρότητα, την ένταση και τη σύγκρουση. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για διάλογο και ειρήνη, εντός και εκτός».

Κινητοποίηση των Τουρκοκύπριων στην κατεχόμενη Λευκωσία ενάντια στις Τουρκικές παρεμβάσεις
Φώτο αρχείου / Κινητοποίηση των Τουρκοκύπριων στην κατεχόμενη Λευκωσία ενάντια στις Τουρκικές παρεμβάσεις – Νοέμβρης 2020 / Πηγή: Twitter

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε αυτά τα κόμματα για «ιστορική προδοσία» και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ σχολίασαν ότι «προσπαθούν να παραδώσουν τους Τούρκους στους φασίστες της ΕΟΚΑ», επικρίνοντας και πρόσφατες επαφές που είχαν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...