Κύπρος: Εκκλήσεις για «αποφυγή αδιεξόδων» για να προχωρήσουν τα παζάρια

Η περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου
Φώτο Αρχείου / Η περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Εν αναμονή και της προκλητικής εκδήλωσης που Κατεχόμενα – Άγκυρα ετοιμάζουν στις 20 Ιούλη στα Βαρώσια, εντείνονται οι εκκλήσεις για «αποφυγή αδιεξόδων», ώστε να προχωρήσουν τα παζάρια για τη συνεκμετάλλευση και τη διχοτόμηση του νησιού.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της πρέσβειρας της Γαλλίας στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ Καταλάνο. Δήλωσε πως η Γαλλία (η οποία σημειωτέον αυτήν την περίοδο προεδρεύει του ΣΑ του ΟΗΕ) προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Εκτιμώντας ότι σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος ενός «επικίνδυνου αδιεξόδου», τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότερο από ποτέ το αίσθημα του επείγοντος, η αποφασιστικότητα, ίσως κάποια τόλμη». Προέτρεψε «όχι μη παραγωγικές και μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις στις συνομιλίες». Κατέληξε ότι η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της διαίρεσης, αλλά και ότι η διαίρεση σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα χάσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποκλείει οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» (παραπέμποντας κι αυτή σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που προτρέπουν σε «συνεννόηση» για το άνοιγμα της Αμμοχώστου) και ότι «είναι γι’ αυτό που μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με τα Βαρώσια πρέπει να αποφευχθούν και το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου».

Κατά τα άλλα, η Καταλάνο αναφέρθηκε στο πόσο έχει βαθύνει η συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου μεταξύ άλλων στον τομέα της Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει τη διαρκή δέσμευση της Γαλλίας στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή. Υπογράμισε ότι η Γαλλία «θα κάνει αυτό που της αναλογεί ως νέο μέλος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναστασιάδης: «επαγρυπνούμε…»

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για τα θύματα από το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη του 1974, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι «επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα».

Ερντογάν: «…η Τουρκία είναι ανίκητη»

Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, – μιλώντας σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του – είπε ότι «το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι η Τουρκία είναι ανίκητη».

Τζεφ Φλέικ: Έχει ταχτεί κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο πρώην ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ θα αναλάβει πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, αν εγκριθεί από τη Γερουσία. Ο Φλέικ σε δηλώσεις του μίλησε για τη «στρατηγική σημασία της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την επί μακρόν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Δημοκρατία της Τουρκίας» και περιέγραψε τη θέση του επικεφαλής της πρεσβείας στην Άγκυρα ως «μια θέση καίριας σημασίας σε μια σημαντική εποχή και για τις δύο χώρες μας». Στο παρελθόν, ο Φλέικ έχει ταχτεί κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ υπήρξε δεινός επικριτής της κυβέρνησης Τραμπ.

Δείτε ακόμα...