Κύπρος: Επαφές στα Κατεχόμενα είχε ο Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Διήμερες επαφές στα Κατεχόμενα της Κύπρου είχε χτες και σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που ετοιμάζει ο ΟΗΕ.

Σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Σε συνάντησή του με τον «υπεξ» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, αλλά στη διαδικασία απ’ εδώ και πέρα δεν θα διαπραγματευτούν την ομοσπονδία.

«Όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί» δήλωσε. «Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα βοηθήσουν. Πιστεύω ότι το γνωρίζει αυτό και η ε/κ πλευρά. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν ακολουθεί όπως εμείς, μια στάση αρχών και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δούμε πρώτα τί θα διαπραγματευτούμε. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα έχουμε ερωτήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ειλικρινής είναι και η απέναντι πλευρά. Ετσι θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε αυτή τη συνάντηση».

Η Τουρκία επιθυμεί να εργαστεί αρμονικά με το ψευδοκράτος, πρόσθεσε λέγοντας πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μαζί σας θα είμαστε σε αρμονία». Θα δούμε μαζί, είπε, τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και των Τ/κ και θα τα υπερασπιστούν μαζί λαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι πως στη συνάντηση οι δύο πλευρές θα προσέλθουν ως «δύο έθνη, δύο κυρίαρχα κράτη». Δεν θα συζητηθούν λεπτομέρειες και τα γνωστά κεφάλαια, ούτε και το θέμα των εγγυήσεων, αλλά «θα πάμε με καλή πρόθεση και εάν υπάρχει η ίδια θέληση από την άλλη πλευρά, τότε θα ξανασυναντηθούμε».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...