Κύπρος: Επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του «Cyclops»

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ με το Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη επισκέφτηκε το εργοτάξιο ανέγερσης του κέντρου CYCLOPS
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ με το Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη επισκέφτηκε το εργοτάξιο ανέγερσης του κέντρου CYCLOPS – 3 Ιούνη 2021 / Πηγή: us embassy cyprus

Μια ακόμα ψηφίδα στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας που κατασκευάζεται στη Λάρνακα της Κύπρου. Πρόκειται για το κέντρο «Cyclops». Όπως δήλωσε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για «μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Γκάρμπερ επισκέφτηκε χτες το εργοτάξιο ανέγερσης του Κέντρου μαζί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, που από τη μεριά του το χαρακτήρισε «ένδειξη και του κοινού μας στόχου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή» τόσο από κράτη της ΕΕ όσο και από άλλα κράτη της περιοχής. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το Κέντρο που ΗΠΑ – Κύπρος συμφώνησαν να ανεγερθεί με το «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2020 κατά την επίσκεψη (του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ) Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.

Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ μέσω Κύπρου

Σηματοδοτώντας την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το Κέντρο («Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security» – CYCLOPS) «θα παρέχει εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής» και θα ειδικεύεται σε ζητήματα «φύλαξης συνόρων» και «μη διάδοσης πυρηνικών όπλων». Εκτιμάται ότι σε 5 – 6 μήνες το Κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. H Γκάρμπερ έσπευσε να επισημάνει ότι «θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες που δρομολογούνται και στο Κυπριακό με «ομπρέλα» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ανέδειξε επιστολή που έστειλε στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί του «για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Δείτε ακόμα...