Κύπρος: Εξελίσσονται τα σχέδια για «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Ερσίν Τατάρ, «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου
Φώτο Αρχείου / Ερσίν Τατάρ, «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου

Συνεχίζουν να ξετυλίγονται τα σχέδια για «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα με μοχλό και το Κυπριακό, όπως δείχνουν και οι συναντήσεις που συνεχίζει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Μετά από δική της πρόσκληση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, προχτές είχε «γεύμα εργασίας» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Την περασμένη βδομάδα η Γκάρμπερ είχε συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, συζητώντας μαζί του το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα συζητιέται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, μετά την πρόσφατη παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησης Σανέρ (ο οποίος προέρχεται από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας).

Στις αρχές της βδομάδας ο Τατάρ έδωσε εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτσιούογλου, που θα ξεκινήσει επαφές με άλλα κόμματα. Εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Kόμματος (CTP) ο Τουφάν Ερχουρμάν δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν οι προτάσεις του ΚΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το CTP επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Πρόωρες «εκλογές» ζήτησε και ο αρχηγός του μεταρρυθμιστικού – κεντρώου Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι, εμφανίζοντάς τις ως όρο για στήριξη μιας «τεχνοκρατικής κυβέρνησης», υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το CTP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...