Κύπρος: Και το «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ σε ExxonMobil και Qatar Petroleum

Χάρτης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου με τα αριθμημένα οικόπεδα
Χάρτης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου με τα αριθμημένα οικόπεδα / Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, για να αδειοδοτηθεί και το «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited» (διαχειρίστρια με ποσοστό 60%) και της εταιρείας αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum International Upstream LLC» (με ποσοστό 40%).

Επίσης, η υπουργός Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει με την κοινοπραξία και το Συμβόλαιο Ερευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί με εκπροσώπους της, μετά από – σύμφωνα με ρεπορτάζ – «εντατικές διαπραγματεύσεις». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία έχει ήδη αποκτήσει δικαιώματα έρευνας στο «οικόπεδο» 10, στο οποίο μάλιστα αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνουν «επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις».

ExxonMobil: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια πάρα πολύ καλή τοποθεσία για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης

Όπως είχε σημειώσει και ο ανώτερος αντιπρόεδρος της «ExxonMobil», Τζον Αρντίλ, που βρέθηκε πριν δυο βδομάδες στην Κύπρο, ελπίδα της εταιρείας είναι ότι η «επιβεβαιωτική γεώτρηση» στο κοίτασμα «Γλαύκος» (του 10) «θα καταδείξει ότι η ανακάλυψη κινείται στο μέγιστο των προσδοκιών που ανέρχονται στα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου», όπως μετέδιδαν τότε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ. Ο Αρντιλ, σε συνάντησή του τότε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε συζητήσει συνολικά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα, είχε παρέμβει στο 17ο συνέδριο του «Economist», όπου περιγράφοντας το ισχυρό ενδιαφέρον των ενεργειακών μονοπωλίων για την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωνε πως «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια πάρα πολύ καλή τοποθεσία για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης. Νομίζω ότι ο καθένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να μοιραστεί αυτή την προοπτική. Είναι μια γόνιμη περιοχή υδρογονανθράκων με παγκόσμιας κλάσης ανακαλύψεις όπως το “Λεβιάθαν”, το “Ζορ” και η ανακάλυψη του “Αφροδίτη”».

Τουρκία: Θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η τουρκική αστική τάξη διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είχε χτες συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε ανάρτησή του, ο Μπορέλ είπε ότι στόχος της συνάντησης ήταν «να συζητήσουμε πιεστικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας», επισημαίνοντας και την «ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού».

Σημειωτέον ότι χτες ανακοινώθηκε πως η ΕΕ αποδέσμευσε 325 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «αρωγής προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία», από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη. Πρόκειται για πρόγραμμα που διατηρεί στο επίκεντρο του ευρω-τουρκικού παζαριού την «αντιμετώπιση» εκατομμυρίων κατατρεγμένων, ενώ κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλες τις γύρω περιοχές. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε για σειρά επαφών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...