Κύπρος: Νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας έναντι του “Nautical Geo”

Το «Nautical Geo» / Πηγή: MarineTraffic.com

Με δεύτερη «Navtex», η Άγκυρα επιχειρεί να μπλοκάρει τις έρευνες του σκάφους «Nautical Geo», εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού «East Med», προχωρώντας σε ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή έρευνας εμπίπτει στην Τουρκική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη νέα «Navtex», το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα Κυριακή έως τις 5 Οκτώβρη, στην ίδια περιοχή όπου το «Nautical Geo» θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «κλιμάκωση των εντάσεων» από Ελλάδα και Κύπρο που «απειλούν την ειρήνη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Παρασκευή ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εξέδωσε αντι-navtex με την οποία ακυρώνει αυτήν που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Λάρνακας, με την οποία ενημέρωνε για άσκηση για άσκηση του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού, μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας.

Στην anti-navtex, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό χαρακτηρίζει το ΚΣΕΔ «αναρμόδιο» να δεσμεύσει την περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου, καθώς όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στην Τουρκική ΑΟΖ, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τη μονομερή δήλωση της Άγκυρας στον ΟΗΕ το Μάρτη του 2020.

Ο σταθμός της Αττάλειας μάλιστα εξέπεμψε δική του «Navtex» για λογαριασμό του Ρωσικού Ναυτικού, το οποίο προγραμματίζει τη διεξαγωγή δοκιμαστικών βολών πυραύλων, από τις 14 έως και τις 19 Οκτώβρη.

Δείτε ακόμα...