Κύπρος: Νέες προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Μια νέα προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, επιχειρεί η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) να συνάψει συμφωνία με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δικά του «εδάφη».

Ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτογρούλογλου, δήλωσε πως «η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την “ΤΔΒΚ” ή θα αποχωρήσουν από την “ΤΔΒΚ”», αναφερόμενος στα δύο στρατόπεδα στα Κατεχόμενα και ένα «σημείο επαφής» που ελέγχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρόσθετε μάλιστα ότι στις επαφές που έγιναν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπέβαλαν στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των (ειρηνευτικών) δυνάμεων» και τους ανέφεραν νέα βήματα για την αναγνώριση, για να πάρουν την απάντηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. Σημείωσε μάλιστα πως «ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με την ασφάλεια του τουρκικού στρατού…».

Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, στα οποία δίνει συγκατάθεση η Κύπρος, ως «το μόνο κράτος στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπέγραφε διάταγμα για τον διορισμό του Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ ως νέου πρέσβη στο Τελ Αβίβ, έπειτα από 4 χρόνια που η συγκεκριμένη θέση έμενε άδεια, ενώ ήδη συζητιέται επίσκεψη του Ερντογάν στο Ισραήλ, μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την 1η Νοέμβρη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...