Κύπρος: Πειρατική η στάση της Τουρκίας σε Βαρώσια και ΑΟΖ

Επίσκεψη του Υπ. Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής
Επίσκεψη του Υπ. Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής / Πηγή: Eurokinissi

Σε αντικατοχική εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, κάνοντας λόγο για «παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Λευκωσίας αλλά και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τερματίζοντας τις ενέργειες της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια».

Όπως είπε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει καλέσει την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο χωρίς απειλές και τετελεσμένα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...