Κύπρος: Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Φώτο Αρχείου / Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας / Πηγή: Eurokinissi

Στις 7 το βράδυ Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ θα έχουν το πρώτο τους τετ-α-τετ στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πάει στην αποψινή συνάντηση με διάθεση να προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό έχοντας ως πυξίδα τα συμφωνηθέντα στο Βερολίνο πριν από ένα χρόνο. Ο Ερσίν Τατάρ, από την άλλη, φρόντισε χθες, ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, να προαγγείλει τις απαιτήσεις του οι οποίες θα βάλουν δύσκολα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. 

Ένα από τα θέματα που θα εγείρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι και οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Αμμοχώστου. Ενέργειες στις οποίες ο Ερσίν Τατάρ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Οι εξελίξεις καθόσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι σίγουρα εκείνες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ευελπιστεί ότι η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ», ανέφερε ο Κ. Κούσιος. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων οι απαιτήσεις Τατάρ περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συζήτηση για δύο ίσα κράτη. Δεν τίθεται θέμα για παραχώρηση των κατεχόμενων εδαφών σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τα ΗΕ την αλλαγή αυτών των παραμέτρων.
  • Συζήτηση για τα εμπάργκο και την απομόνωση.
  • Κόκκινη γραμμή να παραμείνει ως κράτος- εγγυητής η Τουρκία

Από τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Τατάρ και αποτέλεσμά της θα κριθούν και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης αναμένει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η προκλητική επιθετικότητα, που εντείνεται και καλλιεργείται και από την ίδια την ένταση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή και αφορούν βέβαια και την κατάσταση στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο συνολικά και το Κυπριακό συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η κατάσταση αυτή αποτελεί βασικό κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, απ’ την εντεινόμενη τούρκικη επιθετικότητα, αλλά και απ’ την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που ουσιαστικά καλλιεργεί, υποδαυλίζει αυτή την επιθετικότητα, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να προστατεύει τη Ελλάδα και Κύπρο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...