Κύπρος: Στη Λευκωσία τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Διήμερη επίσκεψη εργασίας πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσαντ Γουλφ (Chad Wolf).

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Γουλφ θα συμμετάσχει, από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, σε ειδική τελετή στη Λάρνακα για τη θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), που αποτελεί πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ.

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα υποδεχθεί τον κ. Γουλφ στο υπουργείο Εξωτερικών για κατ’ ιδίαν συνάντηση και διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αναμένεται να ανασκοπηθεί η διμερής συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ σε ένα αριθμό από τομείς. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων τους, οι Χριστοδουλίδης και Γουλφ θα υπογράψουν Διακήρυξη Προθέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για συνεργασία στον τομέα της συνοριακής ασφάλειας και αμέσως μετά θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο μερών στον τομέα της ασφάλειας, κι ενώ έχουν εμφανιστεί μέχρι και σενάρια για αμερικανική βάση στο νησί και η Ουάσιγκτον επιδιώκει σταθερά την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό προθάλαμο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Παράλληλα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για πολύ πιθανή μια 5μερή άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς όλες οι πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να πάρουν μέρους σε αυτήν, καθώς η όποια «διευθέτηση» του Κυπριακού με βάση τα διχοτομικά σχέδια συνδέεται με την ανάγκη επίσπευσης ενεργειακών και γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...