Κύπρος: Στο παζάρι της Τουρκίας και η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Θηραίος της Κύπρο - ισραηλινής πολεμικής προπαρασκευής Αγαπήνωρ 2022
Φώτο Αρχείου / Θηραίος της Κύπρο-ισραηλινής πολεμικής προπαρασκευής Αγαπήνωρ 2022 / Μάης – Ιούνης 2022

Δημοσίευμα της βρετανικής «Express» ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται τη συμφωνία της για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γυρεύοντας και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο χωρών που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε στις 23 Μάη επιστολή στον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επαναφέροντας προτάσεις περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» και αναφέροντας ότι «μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις και τις απαντήσεις όχι μόνο στις ανησυχίες σας, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω των γεγονότων του παρελθόντος», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί».

Τέλος, χτες, συνεχιζόταν στην Κύπρο η στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ 2022», τμήμα ευρύτερης άσκησης του ισραηλινού στρατού που διάγει την τέταρτη και τελευταία βδομάδα της (με τον κωδικό «Πέρα από τον Ορίζοντα»). Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι περιοχές διεξαγωγής της επιλέχθηκαν γιατί το έδαφος προσομοιάζει αρκετά σε περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρήσεις κατά της (λιβανέζικης) «Χεζμπολάχ». Το Γραφείο Τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για την «ευρύτερη άσκηση του είδους της που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε συνεργασία με γειτονική χώρα», με σκοπό τη «διατήρηση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε ποικίλες καταστάσεις έκτακτου χαρακτήρα και η αντιμετώπιση αιφνίδιων γεγονότων και περιστάσεων».

Την ίδια στιγμή η προσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας διαψεύδει με πάταγο όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με το κράτος δολοφόνο, το Ισραήλ, θα βοηθούσε την επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος γδούπος αντήχησε και όταν μπήκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση γκρεμίζοντας το μύθο των «Ευρωπαϊκών κεκτημένων» κι άλλα παραμύθια. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, φέρεται να ζήτησε «ενημέρωση» για την άσκηση.

Δείτε ακόμα...