Κύπρος: Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ για να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων

Φρεγάτα ADMIRAL MAKAROF του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα ADMIRAL MAKAROF του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας / Πηγή: russian navy

Να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν οι ΗΠΑ. Αυτή τη θέση εξέφρασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτιμώντας το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο.

Σε μια νέα σχετική δήλωση προέβη η αμερικανική διπλωματία δια στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις, Κλαρκ Κούπερ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος στο πλαίσιο χθεσινής αποτίμησης του ταξιδιού που είχε στην Κύπρο (στις 18 και 19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία), τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σημείωσα συγκεκριμένα ότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αρνηθεί την πρόσβαση λιμένων σε ρωσικά πλοία. Αυτά και άλλα βήματα είναι σίγουρα απαραίτητα, αλλά αποτελούν επίσης μέρος της στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και του νόμου για την ενεργειακή εταιρική σχέση του 2019

Κλαρκ Κούπερ, Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ (για στρατιωτικές υποθέσεις)

Η πίεση των Αμερικανών στην Κύπρο αναφορικά με αυτό το ζήτημα, δεν πρόκειται για καινούριο φαινόμενο

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 2019 όταν οι ΗΠΑ ψήφισαν το νομοσχέδιο East Med Act το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί ευθέως την Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία», ανέφερε εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2020 όμως ο Σάββας Αγγελίδης αντικαταστάθηκε από τον Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής σχέσεων με Ρωσία, καθώς γνωστοποιούσε τη συμμετοχή της Κύπρου σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...