Κύπρος: Υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής με LNG.

Κύπρος-σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Η Κύπρος ενεργειακά εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Τα τελευταία 15 χρόνια, σε συνάρτηση με τον καθορισμό ΑΟΖ, τις γεωτρήσεις και τη διαπίστωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στρατηγική της χώρας αποτελεί η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Η στρατηγική αυτή υπαγορεύτηκε τόσο από οικονομικούς όσο και από πολιτικούς λόγους, που αφορούν τη μελλοντική αξιοποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων.

Πρόκειται για κατεύθυνση που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας.  Αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Noble και η Exxon-Mobil, θεωρούν ρεαλιστική λύση να δημιουργηθεί στην Κύπρο, ένας άλλος σταθμός που θα λειτουργεί σε κομβικό σημείο, πέραν των σταθμών που λειτουργούν στην Αίγυπτο. Η Κύπρος, όπως και η Αίγυπτος, γειτνιάζει με τις άλλες χώρες παραγωγής (Ισραήλ, Λίβανος) και είναι πάνω στους δρόμους της ενέργειας (Μεσόγειος-Διώρυγα Σουέζ).  Στους σχεδιασμούς των ‘‘μεγάλων παικτών’’ οι προθέσεις για τη δημιουργία του East-Med, θεωρούνται πολιτικό ευχολόγιο.

Στην πρώτη φάση, προβλέπεται η δημιουργία στην Κύπρο τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης του φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο. Κύριος προμηθευτής, κάτω και από την πίεση του κυπριακού μεταπρατικού κεφαλαίου, φέρεται να είναι το Ισραήλ. Επίσης, ο σταθμός αποθήκευσης θα χρησιμοποιείται και για επανεξαγωγή και πώληση φυσικού αερίου σε άλλες χώρες.

Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί έργα σε δύο κατευθύνσεις. Στη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών υποδοχής του αερίου από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του νησιού (εγκαταστάσεις Βασιλικού) και στη μετατροπή πλοίου μεταφορέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης με χρήση για 25 χρόνια.

Για τα έργα αυτά, που το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 260 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου της Κύπρου και της κοινοπραξίας που ανέλαβε την κατασκευή τους (China Petroleum Pipeline Engineering και η Ελληνική METRON). 

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο Κύπρου, Πολίτη, brief.com.cy

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...