Κυρ. Μητσοτάκης: Αποποιείται την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις επικαλούμενος την «διεθνή διάσταση του φαινομένου»

EUROKINISSI

Να αποτινάξει από πάνω του την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αρνηθεί την ύπαρξη τους, την οποία απέδωσε στην «διεθνή διάσταση του φαινομένου», για να κρύψει το σκοτεινό και πολυπλόκαμο πλαίσιο που έχει συνδιαμορφώσει η κυβέρνηση του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «ΑΝΤ1», ανέφερε σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», πως «πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος», προσθέτοντας πως «καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται» πως παρακολουθούσε υπουργούς του. «Ντροπή και αίσχος να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών», είπε, χαρακτηρίζοντας εθνικά επικίνδυνο τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη. «Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημείωσε.

Ωστόσο, τόνισε πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα πως δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις και κέντρο που χειρίζεται το λογισμικό predator».

Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό το κέντρο, απάντησε πως «δεν το γνωρίζουμε και πρέπει να το μάθουμε», αν και η κυβέρνηση έκανε ότι περνούσε από το …χέρι της για να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση των υποκλοπών – παρακολουθήσεων. «Παρόμοια λογισμικά υπάρχουν 500 στην αγορά» που τα διαθέτουν ξένες δυνάμεις ή επιχειρηματίες, συμπλήρωσε, επικαλούμενος την «διεθνή διάσταση του φαινομένου», καθώς τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Έσπευσε δε να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για την διαμόρφωση όλου αυτού του αντιδραστικού πλαισίου που είτε νομιμοποιεί είτε συγκαλύπτει τέτοιου είδους πρακτικές, πίσω από την ανακοίνωση πως θα απαγορευθούν κακόβουλα λογισμικά σαν το predator. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. «Δεν θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές», ανέφερε. Επίσης, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «αν θέλει να αναμετρηθούμε», να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης». Το κλίμα αυτό βούρκου και σαπίλας συμπλήρωσαν οι αναφορές του σε επιχειρηματίες που εκβιάζουν. Με αφορμή τα όσα είπε το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γ. Βρέντζος, περί «φασιστικού παρακράτους» και «καθεστώτος παρανομίας», ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ομάδα του Πειραιά πήρε το πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια. «Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;», είπε, για να προσθέσει: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. ‘Αρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε τη στήριξη του στην κυβέρνηση Ζελένσκι, υπεραμυνόμενος της επικίνδυνης ελληνικής εμπλοκής στο πλευρό των αμερικανοΝΑΤΟικών. «Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», διεμήνυσε ορθά κοφτά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανοΝΑΤΟικών μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων βάσεων, επιβεβαίωσε ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξαιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως «πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, επιμένοντας να αποδίδει στις τουρκικές απειλές «και μία εσωτερική διάσταση» εν όψει των εκλογών στη γειτονική χώρα. Παράλληλα με τον εφησυχασμό για τις τουρκικές απειλές, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα των επικίνδυνων διευθετήσεων, δηλώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων» ανάμεσα στις δύο χώρες, προφανώς προς όφελος των ενεργειακών ομίλων.

Ανακοίνωσε δε ότι «πολύ σύντομα» θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Exxon Mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια» της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς την πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, δήλωσε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε», συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού» τα χρόνια που κυβέρνησαν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...