Κυρ. Μητσοτάκης: Σιγή ασυρμάτου για ΗΠΑ και ΕΕ που σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα

EUROKINISSI

Είπε αρκετά για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά δεν είπε τίποτα ο πρωθυπουργός από το Νταβός για τις ΗΠΑ και την ΕΕ που σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, ανέφερε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών μίλησε για απαράδεκτη πρακτική και πρόσθεσε ότι «θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Ωστόσο, παρά τη διεθνοποίηση του θέματος σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά αντίθετα κλιμακώνεται σταθερά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ευνοούν την προκλητικότητά της προκειμένου να μη θίξουν έναν πολύτιμο σύμμαχό τους. Για τη στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση επικρατεί σιγή ασυρμάτου… ούτε λέξη δεν βγαίνει, διότι γνωρίζει ότι προτεραιότητα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών είναι η ΝΑΤΟική συνοχή και το παζάρι με την Άγκυρα τροφοδοτεί την προκλητικότητα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Αυτό δήλωσε και πάλι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία βάση το κλίμα εφησυχασμού που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ειδικά μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.     

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...