Κυβέρνηση: Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης – Τίποτα νεότερο για ουσιαστικά μέτρα

Συνωστισμός στα λεωφορεία της Αττικής
Φώτο Αρχείου / Συνωστισμός στα λεωφορεία της Αττικής

Ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων περιοριστικών μέτρων με αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, σε συνδυασμό με επίκληση της χρεοκοπημένης λογικής της «ατομικής ευθύνης», είναι το περιεχόμενο των όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί και τη μετάλλαξη «Όμικρον» να «είναι κυρίαρχη στην κοινότητα», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, δεν ανακοινώθηκε τίποτα νεότερο για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, καμία ενίσχυση του συστήματος Υγείας. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι νοσηλείες με τη μετάλλαξη «Όμικρον», σύμφωνα με τα στοιχεία από το εξωτερικό, είναι ηπιότερες και όχι τόσων ημερών. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη «Δέλτα», όπως παραδέχθηκε. 

Την ίδια ώρα, αντί για επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας που θησαυρίζει μέσα στην πανδημία, ο υπουργός μίλησε για συμφωνία με τους κλινικάρχες να παράσχουν κλίνες και προσωπικό, πάντα με το αζημίωτο… Αντί για μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να ελεγχθεί η πανδημία που έχει ξεφύγει, περιορίστηκε στη σύσταση να κάνουν τεστ όσοι κάτσουν στο εορταστικό τραπέζι, ιδίως οι νέοι στους οποίους συνέστησε να μείνουν μακριά από τους ηλικιωμένους εάν πηγαίνουν σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό.

Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, από τις 6 π.μ. της Πέμπτης και έως τις 3 Γενάρη του 2022 ισχύουν τα μέτρα:

  • Έως τις 12 τα μεσάνυχτα θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, χωρίς μουσική. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργούν ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα επίσης χωρίς μουσική.
  • Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα και δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός
  • Περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στα γήπεδα. 
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Εκτός όλων αυτών, ο υπουργός Υγείας είπε πως το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμηθεί τόσο ο χρόνος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Τέλος, ανακοίνωσε πως απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Δείτε ακόμα...