Κυβέρνηση: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για την πανδημία με μετακύληση της ευθύνης για ακόμη μια φορά

Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Νέα μέτρα για την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση εντείνοντας την προσπάθειά της να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στον λαό. Οι ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι, από τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αν. Κοτανίδου.

Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό τεστ (μοριακό ή rapid) την εβδομάδα. Το κόστους του rapid test θα είναι 10 ευρώ και θα γίνεται μόνο σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται και θα λαμβάνεται ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr, η οποία θα ελέγχεται από τους εργοδότες με τη εφαρμογή covid free.

Την ίδια ώρα, μπαίνει οριστικό απαγορευτικό για τους ανεμβολίαστους σε γήπεδα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εστίασης, δηλαδή σε όλους τους κλειστούς χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση μάσκας.

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να μπαίνουν με rapid test 48 ώρων και υποχρεωτικά με μάσκα μόνο σε ορισμένους χώρους ψυχαγωγίας, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφο, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσει και η εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

  • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα
  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα
  • Tο εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδωνθα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη.

Με αρνητικό rapid test 48 ωρών θα μπορούν να πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι και στα γυμναστήρια.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το εμβόλιο από ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας σε μέσο για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και έτσι προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στο καθολικό εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και το γεγονός πως δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα υγείας όπως διεκδικούσαν από την πρώτη στιγμή υγειονομικοί και σωματεία εργαζομένων, δεν έλαβε μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με ενίσχυση του στόλου και του προσωπικού, δεν πήρε μέτρα σε μαζικούς χώρους δουλειάς, εργοστάσια, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και φέτος χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Αντίθετα, ανοίγοντας τον Τουρισμό, με την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα συμφέροντα του τουριστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου, άφησε εκτεθειμένους εργαζόμενους και παραθεριστές, με αποτέλεσμα τώρα να ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας. 

Δείτε ακόμα...