Κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα ΝΑΤΟικά σχέδια σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή

Πηγή φώτο: EUROKINISSI

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία» έδωσε ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας χθες σε συζήτηση που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και θέμα «Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

Και πώς αλλιώς, εφόσον η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα έχει στείλει στην κυβέρνηση του Κιέβου χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ενεργά στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων και παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε διάφορους τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, άρματα μάχης «Leopard» κ.ά., ενώ στον σχεδιασμό είναι η αποστολή και εκπαιδευτών πιλότων στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης F-16 στη Ρουμανία, για τέτοια μαχητικά που παραχωρούνται στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Παραπέρα, η Αλεξανδρούπολη αναδείχθηκε σε σημαντικότατο κόμβο διεκπεραίωσης πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Για όλα αυτά αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το πρωί τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης δεν περιορίστηκε στο Ουκρανικό, αλλά έπιασε και το Παλαιστινιακό, σχετικά με το οποίο τόνισε ότι η κυβέρνηση «δηλώνει παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής», εκφράζοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και κόντρες. Επέμεινε άλλωστε – αναπαράγοντας το γνωστό ευρωατλαντικό αφήγημα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη σφαγή στην Παλαιστίνη – ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενός κράτους, εν προκειμένω του Ισραήλ». Παράλληλα, σήμερα ο Γ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε διεθνή διάσκεψη που συγκαλείται από τη Γαλλία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, πίσω από την οποία κρύβονται και τα σχέδια για «ανθρωπιστικό» ξεριζωμό των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε εξάλλου, στη ρότα υπηρέτησης αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχημάτων και λυκοφιλιών, ότι στην κυβέρνηση προσπαθούν «να διαδραματίσουμε ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, σεβόμενοι τις στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες μας με το Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και με σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, εν μέσω μιας αντικειμενικά πολύ περίπλοκης κατάστασης».

Αλλωστε, και στην πράξη ελληνικές φρεγάτες εντάχθηκαν σε ευρωατλαντικές αρμάδες (SNMG2 και UNIFIL) που αναπτύχθηκαν στα ανοιχτά της Γάζας και του Λιβάνου, ελληνική πυροβολαρχία έχει αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, προστατεύοντας κρίσιμες εκεί υποδομές από αεροπορικά χτυπήματα, επιπλέον ιπτάμενα μέσα των Αμερικανών (αεροσκάφη και ελικόπτερα) έφτασαν σε Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα και Νέα Αγχίαλο, ενώ η Σούδα «βούλιαξε» από πλοία του θανάτου που κατέπλεαν εκεί το ένα μετά το άλλο για ανεφοδιασμό και υποστήριξη, με πλέον τρανταχτό παράδειγμα το νεότερο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, «USS Gerald R. Ford», που έδεσε στη Σούδα αυτές τις μέρες, προτού επιστρέψει στην περιοχή επιχειρησιακής του δράσης, στα ανοιχτά της Γάζας, στηρίζοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Με τέτοιες επιδόσεις στο «playbook» της εμπλοκής, ήταν μάλλον φυσιολογικά τα σχόλια του Lapsley Angus, βοηθού γενικού γραμματέα Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (συμμετείχε στη συζήτηση μέσω βιντεοκλήσης), ότι η Ελλάδα είναι «ιστορική σύμμαχος για το ΝΑΤΟ», με εξέχουσα γεωπολιτική αξία. Αναγνώρισε δε ότι η Ελλάδα «έχει σημαντική συνεισφορά» στη Συμμαχία.

Ταυτόχρονα έστειλε σήμα ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις απειλές που αναδύονται από την ευρύτερη γειτονιά μας», αναφέροντας την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, «που προκαλεί μεταναστευτικές ροές». «Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες», τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, «συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής».

Ενδεικτική άλλωστε ήταν η ανακοίνωση που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του ΝΑΤΟ την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τη σύσταση «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» που θα εξετάσει τις προκλήσεις ειδικά από τη «Νότια Γειτονιά του ΝΑΤΟ» και μάλιστα θα κληθεί να συντάξει σχετικές συστάσεις μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Αλλά και η ΕΕ, με αφορμή τη νέα κοινή έκθεση της Κομισιόν και του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επανέλαβε ότι διατηρεί «στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», με τα ανάλογα «ανταλλάγματα», φυσικά, σε βάρος των λαών της περιοχής.

Δείτε ακόμα...