Κυβέρνηση: Διερευνητικές με την Τουρκία στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας / Πηγή: Instagram

Αυτό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και σε χτεσινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, τονίζοντας οτι ότι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία στις 25 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη, «έρχεται σαν επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα», δηλαδή την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Παράλληλα χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας την άμεση εμπλοκή των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την επανέναρξη των διερευνητικών, επισήμανε (στον ρ/σ ΣΚΑΪ) τη «μεγάλη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα», λέγοντας ότι τάχα «οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες του διαλόγου», όπως και ότι έπαιξαν ρόλο οι αμερικανικές κυρώσεις, «που επέδρασαν σημαντικά στο να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν έχει λευκή επιταγή, για να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή».

Θέση, που θολώνει σκοπίμως τα νερά αφού είναι γνωστά τα ευρωατλαντικά σχέδια για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και ο στόχος της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οδηγούν σε εφ’ όλης της ύλης «διάλογο» με την Τουρκία και επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις».

Αυτα εξάλλου έθεσε και η Ντόρα Μπακογιάννη, πρ. υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας χτες στη Βουλή ότι «επί πάρα πολλά χρόνια κάθε λίγο και λιγάκι οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου», ισχυριζόμενη βέβαια πως «καμία φορά η ελληνική αντιπροσωπεία δεν αποδέχθηκε αυτή τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές και εθιμικό δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας». Κι αυτό παρά και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιμένουν ότι στους 60 γύρους διερευνητικών από το 2002 έως το 2016, μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί θέματα όπως η «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος, το καθεστώς των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κ.ά.

Επίσης, η πρώην υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «εξαναγκάζεται» να πάει στις διερευνητικές από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, λέγοντας ότι είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης να θέλει «διαύλους» με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας βασικά την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να επιταχύνει «διευθετήσεις», όπως και να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, με προφανή στόχο την διεκδίκηση μέρους της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή, και την γεωστρατηγική αναβάθμισή της σ΄αυτήν.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις χτεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ, για επικείμενη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, σημείωναν ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, συμπληρώνοντας πάντως πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα διαδοχικά σε Ιταλία και Πορτογαλία (ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο).

Δείτε ακόμα...