Κυβέρνηση: Εκπαιδευτές Ουκρανών κομάντο – Αποστολή Τεθωρακισμένων και Αντιπυραυλικών

Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S-300 των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιθεώρηση επιτελών
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενο Αντιπυραυλικό σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή S-300 των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιθεώρηση επιτελών

«Σκοπεύει η κυβέρνηση να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο και δεν το έχετε διαψεύσει; Και ακόμη, πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες για αποστολή των S-300 στην Ουκρανία;». Αυτό ρώταγε ο «Ριζοσπάστης» τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τι απάντησε τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης;

«Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα (…) Έχουμε συμφωνήσει να αποστείλουμε κάποια παλαιότερα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα αντικατασταθούν αμέσως από πιο σύγχρονα γερμανικά οχήματα (…) Από εκεί και πέρα, δεν έχω να σας πω τίποτα καινούριο για το ζήτημα της παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, πέραν αυτών που είναι ήδη δημόσια γνωστά».

Ούτε δυο μήνες δεν πέρασαν από τότε και στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση έστειλε τα τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, αποσπώντας τα από τα νησιά, ενώ τα – αριθμητικά λιγότερα – γερμανικά «Marder» που τα αντικατέστησαν πήγαν στον Έβρο. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο σε ελληνικά στρατόπεδα, ενώ Αμερικανοί και Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι το «ζήτημα που δεν υφίσταται» για τους S-300, όπως και για άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, έχει συζητηθεί επί μακρόν και παραμένει «ζεστό» στο τραπέζι. Τρία στα τρία λοιπόν για την κυβέρνηση και την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στον πόλεμο, την οποία η ΝΔ μοιράζεται και με τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου.

Δείτε ακόμα...