Κυβέρνηση: Εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και αποφάσεις

Διμοιρία Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού του Ελληνικού Στρατού
Φώτο Αρχείου / Διμοιρία Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού του Ελληνικού Στρατού

Την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό μάχης, κόντρα στη Ρωσία, ετοιμάζει η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και αποφάσεις, καθιστώντας τον λαό μας στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όπου μερίδιο από την καπιταλιστική λεία διεκδικούν και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στη Βουλγαρία: Μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, ο σχεδιασμός που καταλήχτηκε είναι να αποσταλεί στη γείτονα Τμήμα Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία Διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Οι σχετικές προετοιμασίες πριν από την αποστολή έχουν γίνει και αυτό που αναμένουν για την εκκίνησή της είναι η λήψη της σχετικής απόφασης σε πολιτικό επίπεδο.

Το Τμήμα θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Αρμόδιες πηγές επιμένουν σχετικά ότι το Τμήμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δράση εκτός εάν «απειληθεί το έδαφος της Συμμαχίας». Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα μετακινηθούν εκεί για …αναψυχή, αλλά έτοιμοι για δράση, ανάλογα με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής κόντρας, σε μια αποστολή που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού, ίσα ίσα τα θέτει υπό κίνδυνο.

Έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:

  • Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.
  • Η αποστολή ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ σε αποστολή συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες δύο εκ των πέντε αεροπλανοφόρων (με τις αρμάδες συνοδείας τους) του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν αυτήν τη στιγμή από τον Βόρειο Ατλαντικό έως την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω Αλεξανδρούπολης προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία (το λιμάνι μετέχει αυτό το 5μηνο στην αμερικανοΝΑΤΟική «Atlantic Resolve 2022» – επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας οι Αμερικανοί, από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», εξ ου και, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο ακριτικός λιμένας θα υποστηρίξει την 9η, κατά σειρά, κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF).
  • Η καθημερινή στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά. Σημειωτέον, είχαν κυκλοφορήσει άλλωστε και σενάρια περί αποστολής στοιχείων ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στη Βουλγαρία.
PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με τη Γερμανική Φρεγάτα FGS LUEBECK της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων
Φώτο Αρχείου / PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με τη Γερμανική Φρεγάτα FGS LUEBECK της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων / Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν …εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Π.χ. δεν έχουν περάσει ούτε τρεις βδομάδες από τις 16/3 και την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όταν ο Ελληνας υπουργός, εκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον Βούλγαρο, με τον «Ριζοσπάστη» να επισημαίνει ήδη από τότε τις πληροφορίες για μετακίνηση οπλισμού στη γείτονα.

Επίσης, δεν έχουν περάσει ούτε δυο βδομάδες, από τις 24/3 και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου αποφάσισαν ακριβώς την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Γράφημα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με σκοπό την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Γράφημα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με σκοπό την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022 / Πηγή: MARCOM

Ήδη τα 4 προϋπάρχοντα έχουν ενισχυθεί τόσο που διπλασιάστηκε η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ – με βάση όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο – τα 4 νέα έχουν στα βασικά τους ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί ή μετακινούνται αυτό το διάστημα σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί δυνάμεις.

Τέλος, όσον αφορά την NRF (όπου θα ενταχθεί το ελληνικό Τμήμα) να σημειωθεί ότι αριθμεί 40.000 στρατιώτες, με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα, που έχουν τεθεί απευθείας υπό τη διοίκηση του SACEUR (ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς).

Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, με την όξυνση του Ουκρανικού, για πρώτη φορά με επίκληση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...