Κυβέρνηση: Ετοιμάζει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με τη Σαουδική Αραβία

Φώτο Αρχείου / Παλιότερη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Τη χώρα πρόκειται να επισκεφτεί το επόμενο διάστημα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης στα μέσα Δεκέμβρη μαζί με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Δευτέρα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, με αντικείμενο την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια πολύπλευρη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, ως «ομπρέλα» που να καλύπτει και τη μεταστάθμευση ελληνικών μάχιμων τμημάτων στο Ριάντ. Ενέργεια που συνιστά βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που πυκνώνουν οι επικίνδυνες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη η κυβέρνηση έχει εκφράσει [απο τον Φλεβάρη] την θέλησή της να στείλει στη Σαουδική Αραβία μία ελληνική συστοιχία «Patriot» προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας του Ριάντ, ως κομμάτι του σχεδιασμού των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, απέναντι στο Ιράν.

Σήμερα συζητά για αποστολή της συστοιχίας μαζί με έως και 40 στελέχη, παλαιότερα ωστόσο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μιλούσε για αποστολή 130 ατόμων, που θα στελέχωναν όχι μόνο την πυροβολαρχία αλλά και το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών που θα αναπτυχθεί μαζί της, συν την αναγκαία ομάδα ασφαλείας, που θα αποτελείται από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Βασική υποψήφια για μετακίνηση είναι η 26η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, που εδρεύει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, το επιβεβαίωσε σε χτεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, όταν σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» απάντησε ότι δεν είναι μόνο οι «Patriot», αλλά επίκειται η υπογραφή μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών μιας «ευρύτερης» συμφωνίας για την «παρουσία δυνάμεων» της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία.

Θυμίζουμε οτι και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να στείλουν μια τετράδα μαχητικών τους, τύπου «F-15», για μεταστάθμευση στη Σούδα και μακρόχρονη συνεκπαίδευσή τους με ελληνικά μαχητικά και το στόλο, ακριβώς όπως είχαν κάνει προηγουμένως τα ΗΑΕ, στέλνοντας 4 δικά τους «F-16».

Κυβερνητικές πηγές, παραπέμπουν ως «πρότυπο» στην αντίστοιχη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η οποία εμπεριέχει «ρήτρα αμυντικής συνδρομής» μεταξύ Ελλάδας – ΗΑΕ, ενώ χτες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΑΕ, A.B. Zayed. Επισήμως συζήτησαν για τη διμερή «στρατηγική συνεργασία» και τις «περιφερειακές εξελίξεις».

Δείτε ακόμα...