Κυβέρνηση: «Ιδρώνει τη φανέλα» για να πείσει ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι «εγγυητές»

Κοινή άσκηση ΗΠΑ - Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο - 28/7/2020
Φώτο αρχείου / Κοινή άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο – 28/7/2020 / Πηγή: usnavy

Ενόψει της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση καλλιεργεί την αίσθηση ότι «ιδρώνει τη φανέλα» και ότι στη διαπραγμάτευση δίνει μάχη για «ισχυρά ανταλλάγματα», κυρίως σε επίπεδο «πολιτικών διακηρύξεων» από την αμερικανική κυβέρνηση, που θα αξιοποιήσει στο παζάρι με την Τουρκία.

Εμφανίζεται δηλαδή να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα «πολιτικά» χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας και λιγότερο στα «τεχνικά», τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο τις ΗΠΑ, στην προσπάθεια να ενισχύσουν άμεσα το στρατιωτικό τους προγεφύρωμα στην περιοχή.

Βέβαια, η χρησιμότητα τέτοιων «πολιτικών διακηρύξεων» από την αμερικανική διπλωματία φάνηκε και με την επιστολή Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2020, όπου όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά λίγους μήνες μετά, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ξεκίνησε και ο νέος γύρος του παζαριού για διευθετήσεις στο Αιγαίο, με τις διερευνητικές επαφές.

Η κυβέρνηση ωστόσο αξιοποίησε προπαγανδιστικά εκείνη την επιστολή για να εμπεδώνεται βαθύτερα στο λαό το επικίνδυνο ψέμα όλων των αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να καταδικαστεί από το λαό

Τα «πολιτικά» και τα «τεχνικά» χαρακτηριστικά τέτοιων συμφωνιών αλληλοσυμπληρώνονται και σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Αυτό προϋποθέτει και την ανάλογη διάταξη στρατιωτικών υποδομών και δυνάμεων, όπως έγινε προηγουμένως με τη συμφωνία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της Σούδας και πάει λέγοντας.

Ο λαός δεν έχει επομένως τίποτα καλό να περιμένει, ενώ τα όποια «ανταλλάγματα» επιδιώκει η κυβέρνηση δεν αφορούν τον ίδιο αλλά την αστική τάξη και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να καταδικαστεί πλατιά και να απαντηθεί με ένταση της λαϊκής δράσης για απεμπλοκή από τα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που μετατρέπουν το λαό σε στόχο και βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...