Κυβέρνηση: Ημίμετρα για ρεύμα και φυσικό αέριο των λαϊκών νοικοκυριών

Πετρέλαιο Θέρμανσης
Φώτο Αρχείου / Πετρέλαιο Θέρμανσης / Πηγή: Eurokinissi

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις… η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν ψίχουλα τα περί επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις λαϊκές οικογένειες. τελικά ανακοινώνει επιπλέον ημίμετρα για ρεύμα και φυσικό αέριο των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ευνοημένες είναι οι βιομηχανίες που διευκολύνονται και με ρευστότητα 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα 39 ευρώ το μήνα θα είναι η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβρη, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβρη μέχρι και Μάρτη 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο, διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Στις δηλώσεις του, ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως «το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.

ΚΚΕ: Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα ηλεκτρικό ρεύμα νερό και τηλέφωνο

Την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το τηλέφωνο ζητά το ΚΚΕ και είχε καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή. Αυτή απορρίφθηκε άρον άρον χωρίς καν να κάνουν συζήτηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τροπολογία προέβλεπε:

  1. Καταργούνται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.
  3. Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται.

Δείτε ακόμα...