ην πολιτική της ΕΕ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές ως κόστος, κατήγγειλε ο Νίκος Παπαναστάσης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των συμβάσεων συνεργασίας Ελλάδας με Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν για τις φυσικές καταστροφές.
Επισήμανε ότι από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι στη Nότια Ευρώπη, αλλά και τις πλημμύρες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη αποκαλύφθηκε η ανικανότητα του ευρωενωσιακού κράτους να προστατεύει τους λαούς, αποκαλύφθηκε η γύμνια ενός συστήματος που μετρά την ασφάλεια και τη ζωή του λαού κάθε χώρας με όρους κέρδους και ζημιάς.
«Η ΕΕ είναι ένας σκληρός καπιταλιστικός μηχανισμός που τοποθετεί στην ουρά των προτεραιοτήτων του τις λαϊκές ανάγκες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σε αυτές τις πολιτικές οφείλεται η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των φορέων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε και στην επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει στο ΝΑΤΟ την προμήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων για λογαριασμό της Ελλάδας. Θέτοντας το εύλογο ερώτημα, τι σχέση μπορεί να έχει το ΝΑΤΟ με ζητήματα πολιτικής προστασίας, την προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, σημείωσε πως «για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η πολιτική προστασία έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, από αυτό που έχει ανάγκη ο λαός». Η πολιτική προστασία, σημείωσε, « στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη διαχείριση νευραλγικών δομών και υπηρεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών, στο όνομα της συλλογικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, οι οποίες περιλαμβάνουν από μία φυσική καταστροφή έως το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, ό,τι μπορεί να απειλήσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα».
Καταλήγοντας, ο Ν. Παπαναστάσης ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τις δύο συμβάσεις.