Κυβέρνηση: Κυνικά διαφημίζει την καταστολή των ξεριζωμένων

Ο φράκτης στον Έβρο - Τείχος
Φώτο Αρχείου / Ο φράκτης στον Έβρο / Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία βρίσκονται ακόμα θαμμένοι στα ερείπια από τον πρόσφατο σεισμό στα «χάρτινα» κτίρια, την ώρα που εντείνεται η τραγωδία των δύο λαών, η κυβέρνηση κυνικά διακηρύσσει ότι είναι σε… επιφυλακή για να σταματήσει ροές ξεριζωμένων που θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την κόλαση.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Π. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην επιτάχυνση της κατασκευής του φράχτη αναχαίτισης των κατατρεγμένων στον Εβρο, του οποίου στο επόμενο δεκάμηνο θα έχουν κατασκευαστεί τα επιπλέον 35 χιλιόμετρα (το κόστος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ), επανέλαβε ότι «τα σύνορα της χώρας είναι απροσπέλαστα, δεν περνάει τίποτα, ιδιαίτερα στον Εβρο», σημειώνοντας ότι οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία ενδεχομένως να ενισχύσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη και «γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ετοιμότητα».

Στο ίδιο πνεύμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, σε δηλώσεις του σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως μεγάλος αριθμός Σύρων που ζούσαν με περιορισμούς, πλέον έχουν αρθεί, άρα θα δούμε εσωτερική μετακίνηση στην Τουρκία, όπως και Τούρκων πολιτών. Αν δεν υπάρξει μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την Τουρκία εντός της Τουρκίας, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια Σύρων ή Τούρκων να έρθουν στην Ευρώπη. Πλέον πάνε ή στην Κύπρο ή τη Βουλγαρία ή την Ιταλία. Οι αφίξεις στην Ιταλία είναι πενταπλάσιες από ό,τι στα ελληνικά νησιά. Από τον Μάρτιο του 2020, που βιώσαμε όσα βιώσαμε στον Εβρο, η χώρα μας έδειξε πως μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση της καταστολής και η ανύψωση πελώριων εμποδίων, όπως οι φράχτες, δεν αποτρέπουν την αύξηση των ανθρώπινων ροών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ούτε προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, η αναζήτηση νέων, πιο επικίνδυνων δρόμων διέλευσης ενισχύει τη δράση των διακινητών, αυξάνει τις απαιτήσεις τους για την «ταρίφα» του ταξιδιού και οδηγεί σε πολλά περιστατικά νεκρών κατατρεγμένων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την εγκληματική πολιτική, αφού συνιστά κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Δείτε ακόμα...