Κυβέρνηση: Όλα για τη ΝΑΤΟική συνοχή και τους επιθετικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας

Φώτο Αρχείου, Πηγή: EUROKINISSI

Όρκους πίστης στη ΝΑΤΟική συνοχή, για χάρη της οποίας «τρέχουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Εκθειάζοντας την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης στη λυκοσυμμαχία, δήλωσε «περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει, αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο», την ίδια στιγμή που …δεν περισσεύουν χρήματα για την ενίσχυση της υγείας του λαού! Διαβεβαίωσε δε ότι «φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε τη στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ έχει κάνει τόσα πολλά πέρα από τα σύνορά μας τα τελευταία 25 χρόνια. Στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν. Αλλά και μέσω προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκθειάζοντας τις δολοφονικές επεμβάσεις του οργανισμού. Για τη Ρωσία και την Κίνα ανέφερε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια». Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τη «δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη», δέσμευση που συνδυάζεται με την παροχή όλο και περισσότερων διευκολύνσεων στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού περικύκλωσης της Ρωσίας.

Πάνω σε αυτές τις «προσφορές» της ντόπιας αστικής τάξης, εξέφρασε τα παράπονά του γιατί ενώ η Ελλάδα «αποτελεί φορέα ασφάλειας», η χώρα «έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας» από την Τουρκία, «οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ». Υπενθύμισε δε την «προτροπή» του προς τον Ερντογάν «να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας», διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δέχεται πως «η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και -εάν δεν συμφωνήσουμε- τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου».

Παράλληλα με την προσήλωσή του στον ελληνοτουρκικό «διάλογο», που βάζει στο χειρουργικό τραπέζι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επανέλαβε το γνωστό παραμύθι για την ΕΕ. «Εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της», είπε.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...