Κυβέρνηση – Αντιπυρική περίοδος: Κάτω απ’ τις ανάγκες ο στρατηγικός σχεδιασμός – Σε κίνδυνο η ζωή του λαού

Πυροσβεστικό Ιλιούσιν (IL-76) επιχειρεί στην πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής - 17/8/2021
Φώτο Αρχείου / Πυροσβεστικό Ιλιούσιν (IL-76) επιχειρεί στην πυρκαγιά στα Βίλια, Αττικής – 17/8/2021 – Πηγή: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και της υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω απ’ τις σύγχρονες δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει ο λαός μας για προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η φετινή “μάχη” θα δοθεί με περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι στο πλαίσιο της πρόληψης, ξεκίνησε ήδη σε όλη τη χώρα ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία του παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία Δασικής Υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες, όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Θυμίζουμε ότι από τις 17 Απρίλη η ΚΟ του ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στην ερώτηση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι:

“Παρά την τεράστια ανισορροπία μεταξύ πρόληψης και καταστολής, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι μεγάλος. Μάλιστα, οι πυροσβέστες, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών, εξαντλούνται με τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα, συμπληρώνοντας εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το πυροσβεστικό σώμα, αντί να διοχετεύεται για την συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού του Σώματος μεγάλο μέρος του οποίου είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, καταλήγει σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ειδικότερα στην μίσθωση αυτών από ιδιώτες μέσω του ΝΑΤΟ”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...