Κυβέρνηση: Προχωρά τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς

Πλοίο μεταφορά κι αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της GASLOG
Φώτο Αρχείου / Πλοίο μεταφοράς κι αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της GASLOG (GASLOG SARATOGA)

Τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τον λαό, βυθίζοντάς τον σε ενεργειακή φτώχεια αλλά και στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ολα όσα έχει ανακοινώσει κατά καιρούς σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, τα συγκεντρώνει τώρα σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης των ΑΠΕ, το οποίο περιλαμβάνει: Την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, την παράταση λειτουργίας των θερμικών μονάδων στην Κρήτη, αλλά και το καθεστώς εφεδρείας των μονάδων ντίζελ των νησιών.

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις ορισμένων προβλέψεων του σχεδίου για τη «διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού», που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών φυσικού αερίου, ενώ θα διατηρήσουν και θα εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές της Ενέργειας για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και στο άρθρο 116 προβλέπεται η τακτοποίηση εκ των υστέρων του διαγωνισμού που έχει ήδη διενεργήσει ο ΔΕΣΦΑ για την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Το άρθρο ορίζει ότι «για την κάλυψη των εκτάκτου χαρακτήρα αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο κατά την περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) δύναται να προβεί σε μίσθωση πλοίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), κατ’ ανώτατο όριο, για διάστημα δώδεκα (12) διαδοχικών μηνών, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο 2022».

Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη διενεργηθεί, το έργο επέκτασης έχει κατοχυρωθεί στην εταιρεία «GasLog» (συμμετέχει και στο έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης) και η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία της. Πρόκειται για ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με συνολική χωρητικότητα 150.000 κ.μ., που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και τις 174.000 κ.μ. και αυξάνει κατά 70% τη δυναμικότητα των χερσαίων δεξαμενών της Ρεβυθούσας, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα. Το συγκεκριμένο έργο είχε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού κρίνεται ως ένα από τα βασικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για την υλοποίηση της πολιτικής «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ήδη μέσω της Ρεβυθούσας τροφοδοτείται και η Βουλγαρία. Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας της νέας υποδομής, ανάκτησης κόστους μίσθωσης, χρονικά όρια μίσθωσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, ορίζεται ότι μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στα διασυνδεδεμένα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ επίσης παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2023 η άδεια λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης.

Πάντως, και με αυτές τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα επιδιώκει να εμπεδωθεί από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα ένα «αίσθημα ασφάλειας» ότι «όλα είναι υπό έλεγχο», όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων προχωρά σε γερές «μπίζνες» με εφοπλιστικούς ομίλους για την προμήθεια πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από αμερικανικά μονοπώλια, αλλά και το κόστος Ενέργειας για τον λαό.

Δείτε ακόμα...